Европа

Европа въстана – иска преразглеждане на резултатите на „Евровизия“!

Европа въстана – иска преразглеждане на резултатите на „Евровизия“!

jamala_ap_4371911696_b

Граждани на различни европейски страни изразяват възмущението си от начина, по който се реши кой да спечели първото място на тазгодишния конкурс „Евровизия 2016“. Петиция с искане да се преразгледат резултатите от международния конкурс за песен „Евровизия – 2016“ се появи на сайта Change.org, съобщава РИА „Новости“.

Петицията тръгна от Армения. Неин инициатор е Артур Оганесян, жител на Ереван,  но тя е подкрепена от граждани на Великобритания, Франция, Германия, Испания, Австралия, Сърбия, Швеция, Русия, Украйна и други страни.

В нея се казва: „Тази петиция е отправена към Европейския съюз за радио и телевизия от всички почитатели, които не са съгласни с резултатите от песенния конкурс Евровизия 2016. Разбираме, че процесът на гласуване от журита и телевизионни зрители е труден и емоционален, но броят на хората, подписали тази петиция показва колко много хора са убедени, че тазгодишният „победител“ не е този, който трябваше всъщност да спечели това състезание“ и се отправя искане за ревизия на резултатите.

Към 13:20 ч. българско време на 17 май към нея са се присъединили 210 860 души.

Тазгодишното издание на Евровизия беше спечелено от Украйна. Песента „1944“ на кримската джаз певица от Кримския полуостров Джамала предизвика спорове дали песен с политическо съдържание трябва да бъде допусната до Евровизия, защото официалните правила на конкурса забраняват това.

„Ние разбираме, че гласуването е на жури и аудитория – това е тежък и емоционален процес, но броят на подписалите се по тази петиция показва, че мнозина са убедени в това, че победител тази година в конкурса стана не този, който трябваше да спечели“, казва авторът на обръщението.

Испанецът Кристиан Гаридо от Мадрид също направи своя петиция в сайта Change.org, в която призовава Испания да се откаже от участие в „Евровизия – 2017“. По думите му тази година финалът на конкурса в Стокхолм е бил „подигравка“ и на половин Европа е станало ясно, че резултатите се определят от „политически интереси“. „Доволни ли сте от резултатите от „Евровизия – 2016“, пита той. „Испания не трябва да участва през 2017, за да видят и разберат всички колко сме възмутени, пише още авторът на обръщението.

Германски потребители на портала „OpenPetition“ призовават страната си да се откаже от участие в „Евровизия“. По думите на автора на една от петициите „това състезание се провежда не на художествено ниво, а отразява само политическите ветрове“.

Французите също започнаха подписка за уволнение на водещата, която коментираше финала на „Евровизия“ по канал „France 2“. Авторът са обръщението на сайта „Avaaz“ пише, че водещата Мариан Джеймс си е позволила в пряк ефир да прави обидни изказвания за Русия и така е уронила имиджа на Франция.

По регламент след победата на Джамала следващата Евровизия трябва да се проведе в украинската столица Киев. Руският сенатор Франц Клинцевич, който е зам.-шеф на комисията по отбрана и сигурност, предлага Русия да пропусне участието си. Според него организаторите догодина ще се опитат да политизират максимално песенния конкурс, съобщи РИА Новости. “Не изключвам дори сцената да бъде издигната на Майдана”, добавя Клинцевич.

Други руски политици също гневно критикуваха Евровизия. “Геополитиката спечели. Политическата намеса триумфира над честното състезание”, написа във фейсбук Константин Косачев, шеф на комисията за външни работи на горната камара на руския парламент.

Депутатът от Санкт Петербург Виталий Милонов предложи на следващото издание на конкурса в Киев Русия да прати изпълнители от ансамбъла на въоръжените си сили.

Русия е бясна освен това и на новия регламент в гласуването, който я прецака. Зрителският вот беше за нейната песен, но гласуването на комисиите я запрати на пето място, което даде краен резултат трета позиция.

“Крим ще приеме с голямо удоволствие песенния конкурс, ако Украйна реши да го прехвърли в Русия”, заяви шефът на парламента в Крим Владимир Константинов.

Острата реакция на руските политици обаче се различава от реакцията на украинската песен сред населението в Русия. То даде 10 точки на песента на Джамала при максимум 12. В същото време украинците гласуваха за руската песен на първо място.

Източник: Епицентър

http://epicenter.bg/article/Evropa-vastana-iska-prerazglezhdane-na-rezultatite-na-quot-Evroviziya-quot-/101234/6/0

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024