Коментари

Кой е главният мит в днешна България?

Кой е главният мит в днешна България?

Кой е главният мит в днешна България? Отговор на този въпрос дава интересен анализ в утрешния брой на  в. „Дума“. … Така нареченият „елит“ у нас (всъщност псевдоелит) е заинтересован българската общественост да е необразована, да не познава основните принципи на демокрацията. Елитарното малцинство желае да държи обществеността объркана, дезориентирана и погълната от маловажни и разсейващи я теми, встрани от злободневните проблеми на ежедневието. По този начин обществеността е възпрепятствана да извърши успешно цикъла „формулиране на проблема, реакция, решение“.

0,,15936501_303,00
Митът №1 достига до нас, когато някое високопоставено лице в държавната администрация, например президентът Росен Плевнелиев, държи официална реч по повод на значимо събитие. Тогава зад него се издигат две знамена – българският трибагреник и синьо-жълтозвездният флаг на Европейския съюз.

Какъв е смисълът на тази картина? Че България е член на едно голямо семейство, че тя е неразривен елемент от едно цяло. Обстоятелство, което означава за зрителя, че нашето Отечество не е изоставено самотно сред бурите на съдбата. И че той – българският гражданин, може да се чувства спокоен за своите бъдни дни. Какво е скритото внушение? Че не съществува нищо по-естествено като поведение за всеки българин от демонстрирането на подкрепа за тази ситуация и лоялност към човека, който, застанал пред двуединното знаме, бди заради всички нас за опазването на статуквото.
Този митологичен образ, разпространяван чрез електронните масмедии и пресата, е един образен език, който е всичко друго, но не и обективен и неутрален. Той е продукт за дадено виждане за света, той е идеологически продукт, той е всичко друго, но не и добронамерен към всеки отделен индивид. Понеже е

целенасочен, добре обмислен опит

за манипулация, той е превратно слово, макар и образно, изопачава действителността, за да насади една изкуствена истина. Той е високотехнологична измама. Митът ловко отстранява доказателствената част на съдържащата се в него теза. Ако тази теза за „безоблачната нирвана на България като член на Европейския съюз“ беше изложена чрез езика на словото, а не посредством митологичния образ, на нея също чрез словото можеше да бъде опонирано в детайли. И беше възможно тя да бъде опровергана и осъдена.
Но митът всъщност е елемент от една риторика, колкото ефикасна, толкова и опасна. Като казва много по-малко, отколкото един политически текст, митът е значително повече от писаното изложение. Той е по-лесен за възприемане, по-проникващ, тъй като от образния език е най-трудно да се абстрахираме. Точно затова в полския Сейм неотдавна беше свалено знамето на Европейския съюз и оттогава полските депутати упражняват законотворческата си дейност в присъствието единствено на полското знаме.

Ето къде е разликата между древните и съвременните митове.

Ако при примитивните общества митът е бил опит да бъде обяснено безсмислието на заобикалящия човека свят, непознаваем в своя пространствено-времеви континуум, запалване пред нашите пра-пра… деди на маяка „добро“ и ограждане на бездната „зло“, то съвременният мит, сътворен в един познаваем в много висока степен свят, с нормирани понятия за „добро“ и „зло“, за да изпълни задачата си да моделира човешко поведение той няма пред себе си друга възможност, освен да създаде посредством образите си една представа за заобикалящия свят, която е фалшива.

Митът е като побит стълб в една гора. Той хем прилича на дърво, понеже е дървен и е ситуиран вертикално, хем не е. Митът не отрича фактите, както стълбът не е антипод на дървото с клони. Митът се освобождава от сложността, опростява нещата, пречиства ги и само констатира. В случая – двете знамена: българското и на Европейския съюз, са винаги заедно. Контекстът е, че България и Европейският съюз са неразделно понятие – единно цяло. Оттук има много малко дотам, че да започнем да възприемаме това обстоятелство като нещо напълно естествено, като разбиращо се от само себе си. Каквито са „въздухът и слънцето за всяко живо същество“.

Славчо Кънчев, в. ДУМА

Целият анализ тук: http://www.duma.bg/node/123711

More in Коментари

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024