768x432

Русия и Европейският съюз могат да преодолеят всички съществуващи разногласия, докато взаимно уважават интересите си. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руски медии. По думите му, страната му е готова да води диалог с ЕС по широк кръг въпроси – от визовата либерализация до формирането на енергиен съюз, но засега не се наблюдава отсрещна готовност от страна на Европа, предаде РИА Новости.
„Русия изхожда от необходимостта да се изгради партньорски диалог с ЕС по най-широк кръг въпроси – от визовата либерализация до формирането на енергиен съюз. Но отсрещна готовност към този взаимноизгоден и перспективен път у европейските колеги ние засега не виждаме“, заяви руският президент.

Ние вярваме, че нашите отношения с ЕС не са изправени пред проблеми, които не можем да разрешим”, отбеляза Путин в статия за гръцкия вестник Kathimerini преди посещението си в Гърция на 27 и 28 май.

За да се върнем към многостранно партньорство,  дефицитният подход на едностранни отношения трябва да бъде изоставен. Трябва да има реално уважаване на мненията и интересите на всеки, подчерта руският лидер.

Президентът на Русия в същото време предложи създаване на зона за сътрудничество в областта на икономиката и хуманитарните работи от Атлантическия океан до Тихия океан, която да бъде изградена на базата на „равноправна и неделима безопасност”.

Сигурен съм, че трябва да извлечем съответните заключения от събитията в Украйна и да пристъпим към създаване на зона на икономическо и хуманитарно сътрудничество в огромното пространство между Атлантическия океан и Тихия океан на базата на архитектурата на равноправна и неделима безопасност. Хармонизирането на европейските и евразийски интеграционни процеси би било важна стъпка в тази посока, призова той.

Според него възможни са руски енергийни доставки до Европа през южните коридори, въпреки че беше спрян проектът „Южен поток” заради неконструктивния подход на Европейската комисия.

Вземайки под внимание намерението на гръцките лидери да направят страната влиятелен енергиен хъб на Балканите, винаги сме включвали Гърция в нашите планове за увеличаване на енергийните доставки за Централна и Западна Европа, подчерта Путин и добави, че Русия подкрепя диверсификация на енергийните транспортни връзки.

По думите му Русия е заинтересована да закупи активи от няколко гръцки железопътни компании, както и част от пристанището в Солун.

Путин за четвърти път ще посети Гърция след визитите си през 2001, 2006 и 2007 година.

Миналата седмица шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини обяви в интервю за германския вестник Die Welt, че очаква европейските санкции срещу Русия да бъдат удължени в края на юли.

News.bg

https://news.bg/world/putin-predlozhi-zona-za-satrudnichestvo-ot-atlantika-do-tihiya-okean.html