Русия

Цяла Русия също празнува! Грандиозно тържество на Червения площад за 24 май! (видео)

Цяла Русия също празнува! Грандиозно тържество на Червения площад за 24 май! (видео)

 В цяла Русия днес са организирани тържества по повод 24 май, честван в страната като Ден на славянската писменост и култура. Основното празненство по традиция е в Москва – на Червения площад започна концерт и пее двехиляден сборен хор от професионални колективи, предадоха осведомителни агенции от федерацията, цитирани от БТА.

8P20150524-VAR_7850-1200

Тържеството на Червения площад бе открито от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, посочва Руската служба за новини. Тази сутрин висшият православен духовник в Русия отслужи литургия в столичния храм „Христос Спасител“ заедно с предстоятеля на Българската православна църква Неофит и украинския митрополит Онуфрий, се казва в съобщението.

Днес Русия празнува паметта на Св. св. Кирил и Методий, създали първата славянска азбука, напомня ТАСС. Първоначално този ден е бил честван в Русия главно от църквата, а на държавно равнище за пръв път е отбелязан през 1863 г., когато са се навършили 1000 години от създаването на славянската азбука. В Съветския съюз имаше опити празникът да бъде възроден, а от 1991 г. той има държавен статут в Русия, напомня агенцията.

Чрез конферентна връзка с други големи градове във федерацията московчани слушат на Червения площад и изпълнения на тамошни хорове. Двеста колектива образуваха днес трихиляден хор на Исаакиевския площад в Санкт Петербург, информират местни новинарски сайтове.

„Този празник се провежда съвместно от държавата, Руската православна църква и широката общественост. Той протича във всички региони на Русия, в много чужди страни и помага на хората, особено на младите, да научат повече за собствената им история, да усетят колко здрави и отколешни връзки сплотяват славянските народи“, заявява в приветствие до участниците и гостите на празненствата руският премиер Дмитрий Медведев, публикувал текста на правителствения сайт.

На този ден руският патриарх Кирил, който има страница във Фейсбук, ще си направи и акаунт в популярната социална мрежа ВКонтакте. Това е символична стъпка – „делата на славянските учители Кирил и Методий по съдържание съвпадат със задачата“ за включване на патриарха в социалната мрежа – „да се донася словото Божие до нашите съвременници“, коментира за ТАСС Владимир Легойда, шеф на информационния отдел на Руската православна църква.
По традиция, в Русия не се споменава нито за България, нито за това, че светите братя са българи. През годините е имало не един и два опита да бъдат „присвоени“ чрез смехотворни псевдонаучни теории за руския им произход. Очевидно „сплотени славянски народи“ е най-многото, на което можем да се надяваме като признание.

Bnews

http://www.bnews.bg/article/209415

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024