Европа

Полски експерти: Франция е изправена пред гражданска война!

Полски експерти: Франция е изправена пред гражданска война!

epa05244850 Youths clash with riot police during a demonstration against the government's controversial labor reform, in Paris, France, 05 April 2016. French students are protesting against a draft of the French government on new labor laws.  EPA/ETIENNE LAURENT

Франция е заплашена от гражданска война, посочва полското издание „Фронда“, цитирано от „ИНОСМИ“. „Фронда“ се позовава на експерта и журналист Александра Рабинска.

В интервю за „Фронта“ Рабинска казва: „Днес Франция плаща за десетилетията, през които се провеждаше политика на мултикултурализъм, съпътствана от протекционизъм и отсъствие на реформи.“ И дава пример с това, че профсъюзите виждат смисъл от съществуването си в защитата на социалните придобивки на всяка цена. Всеки, дори и минимален опит статуквото да бъде променено, е посрещан с протести. Рабинска цитира бившия министър на външните работи Юбер Ведрин, според който Франция се е „заключила отвътре“ – страната не може да приспособи своя икономически и социален модел към условията на глобализация.

„Френските елити се съпротивляват на промените, което води до икономически кризи и загуба на международен престиж. Държавни разходи, съставляващи 56%, висока безработицата и задушаваща данъчна система – това характеризира френската държава днес. Същевременно елитите са убедени, че Франция, страната на правата на човека, има цивилизационната мисия да брани такива универсални ценности като светския начин на живот, откритостта и социалното равенство. Реалността обаче силно се разминава с тази утопична картина. Достатъчно е да се посети което и да е населено с емигранти предградие. Там отдавна съществува паралелно общество. Заради страха от нападение, в тези квартали отдавна не стъпва нито бърза помощ, нито пожарна, нито полиция“, казва експертът. И привежда думите на Марин Льо Пен, лидерът на десния „Народен фронт“, според която предградията отдавна са окупирани от молещите се демонстративно на улицата мюсюлмани. Тази практика ставала заразна и се разпростирала и в Лондон, като външен израз на това на кого принадлежи градът.

Рабинска посочва, че във френските медии царува политическа коректност, забраняваща за това да се говори. Тези, които дръзнат да я нарушат, са подложени на остракизъм. Експертът посочва, че ценностите на Френската република, които французите така ревностно защитават, обаче са безразлични на мюсюлманите. Тези ценности не могат да пробият ислямската идентичност. Затова разколът в обществото се задълбочава, е изводът на Рабинска.

„Гледайки съвременна Европа, може  да кажем, че нито един от моделите на интеграция не е проработил. Нито немският модел на гастарбайтерите, нито френският на светската държава, при който имигрантът става французин, отказвайки се от културната си идентичност, нито британският, при който имигрантът съхранява своята култура в рамките на локална общност, а държавните власти вярват, че едновременно с това той се идентифицира с британските ценности“, посочва Рабинска. И припомня, че за мюсюлманите Западът винаги е бил аморален и безбожен. Че те са привлечени на Запад не от либералната демокрация, а от системата на социални привилегии. Затова се проваля надеждата на западните елити, че срещата с културата и обичаите на Европа ще породи нещо като „ислям light“. Затова, когато сега европейците говорят за „задълженията на новопристигналите“, те им се смеят в лицето.

Превод „Епицентър.бг“

http://epicenter.bg/article/Frantsiya-e-zaplashena-ot-grazhdanska-voyna/103094/7/0

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024