Европа

Почти покана! Съдът на ЕС: Чужденци не могат да бъдат арестувани за незаконно влизане!

Почти покана! Съдът на ЕС: Чужденци не могат да бъдат арестувани за незаконно влизане!

мигранти0000277100-article2

В ЕС отново създават опасен прецедент! „Интересно“ решение – да не носиш отговорност за нарушаване на закон! Кой знае въз основа на този прецедент утре за коя друга група и друго престъпление някои няма да са отговорни?!

Страните – членки на Европейския съюз, не могат да затварят чужденци само защото те са влезли незаконно на тяхна територия, реши днес Съдът на общността по дело, свързано със задържана във Франция ганайка, предаде ДПА.

Съдебният процес започна преди рязкото увеличаване на миграцията към ЕС миналата година, но може да окаже въздействие върху решенията, вземани в отговор на големия брой пристигащи хора.

През март 2013 г. Селина Афум от Гана била спряна от френската полиция при тунела под Ламанша. Жената се возела в автобус, пътуващ от белгийския град Гент за Лондон.

Тя представила паспорт с име и снимка на друг човек и била арестувана за незаконно влизане във Франция. Ганайката обаче оспорила пред френските съдебни власти действията срещу нея и те се обърнали към Съда на ЕС за съвет по въпроса за законността на нейното задържане.

Съдът в Люксембург постанови, че арестуването на гражданин на страна, която не е член на ЕС, само заради незаконно влизане нарушава правилата на общността и подкопава тяхната ефективност, тъй като забавя процедурите за връщане на лицето в неговата страна на произход или транзитна държава.

Според Съда правилата на ЕС позволяват затваряне на чужденци само ако те остават, въпреки че са обект на процедура за връщане, ако има вероятност процесът да бъде изложен на риск, ако лицето наруши забрана за повторно влизане в страната членка или ако извърши други престъпления.

Източник: БТА, Епицентър

http://epicenter.bg/article/Sadat-na-ES-Chuzhdentsi-ne-mogat-da-badat-arestuvani-za-nezakonno-vlizane/103119/7/50

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024