Европа

Полша: Германия и Франция водят ЕС към разпад! Вишеградската четворка е на ход!

Полша: Германия и Франция водят ЕС към разпад! Вишеградската четворка е на ход!

polsha-germaniq-i-franciq-vodqt-es-kym-razpad-383908
Документът, предложен от първите дипломати на Германия Франк Валтер Щайнмайер и Франция Жан-Марк Еро за реформи на Европейския съюз, води блока към разпад, каза полският външен министър Витолд Вашчиковски, предаде ТАСС. Ръководителят на дипломацията на Варшава коментира появилия се в полска телевизия проект от девет страници. В предложението са заложени промените в Общността, които трябва да бъдат предприети след британското решение за излизане от ЕС (Брекзит).
Очаква се и останалите държави от Вишеградската четворка – Чехия, Словакия и Унгария да възразят срещу новите планове на Берлин и Париж.
Според медията в документа се предлага премахването на самостоятелните въоръжени сили на страните-членки, данъчните служби, националните валути, въвеждането на общ контрол по външните граници на ЕС, както и обща външна и визова политика.
„Превръщането на блока във федерация, поставяне под контрол на отделните държави и създаването на някаква супердържава неизбежно ще подкопае блока и той ще се разпадне“, каза Вашчиковски преди да проведе разговори с колегите от Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) в Прага. На форума ще присъства и Щайнмайер.
„Бих искал да попитам колегите си от Берлин и Париж. Дали те осъзнават, че и Брюксел е виновен за Брекзита и дали плановете за превръщането на блока в една държава е най-подходящият отговор на решението от 23 юни?“, каза Вашчиковски.
Той обаче отбеляза, че в проекта на Берлин и Париж има и някои положителни страни. Сред тях е засилването на контрола по границите на фона на имигрантския поток, информира ТАСС.

ОТ КОМЕНТАРИТЕ:
Прави са поляците! Германия дава 1€ но EC, но измъква ефективно 1,75€. И излиза така на края, че бедните плащат на богатите.
NOVINI.BG

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024