ОБЩЕСТВО

Разруха и деградация! Над 700 училища закрити у нас за 10 години, част от тях превърнати в обори!

Разруха и деградация! Над 700 училища закрити у нас за 10 години, част от тях превърнати в обори!

768x432

Пълна разруха е обхванала страната и по отношение на училищата, където сградите им преди години са били пълни с деца – бъдеще на българската нация. Днес останките на мнозина от тях навяват само тъга, мрачни мисли и спомени…. Редом с трагичното представяне на днешните ученици като знания, ставаме свидетели на една тотална деградация.

Десетки училища се продават на пазара за имоти. Продават се за хиляди. В същото време други се превръщат в обори. Само за последните 10 години са закрити над 700 училища в страната, разкри проверка на Нова телевизия.

В едно от бившите училища има бодлива тел, вместо врата. В сградата се чува мучене на крави, вместо детски смях. Така днес посреща посетителите си бившето училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Горна Росица.

В средата на 90-те години на миналия век училището е закрито. Днес няма следа, която да напомня за живот. Няма табела, няма име. Само пуста, полуразрушена сграда. Останки, които будят спомените от миналото на бившите ученици.

В началото на миналия век жаждата за знания накарала хората от селото да изградят собствено училище, със собствени средства и труд. Сега – отново с помощта на човека, сградата се руши. Днес единствените обитатели са животните. Вътре не влизат вече дори и крадци, защото няма какво да вземат.

Преди години учениците се събували пред прага на школото. Сега и с обувки е трудно да стъпиш вътре. През годините училището се доказало като най-доброто в страната. Сега е просто обор за животни. Че там някога е имало живот доказват само разказите на хората, чийто втори дом е била сградата.

15 години, след като звънецът е спрял да бие, бившият директор все още не събира смелост да се срещне с останките от неговия живот. Повече от десетилетие за имотът се търси собственик. Цената на сградата с най-хубавите детски спомени е 60 000 лева. Охраната е поверена на общината.

Ежегодно броят на закритите училища се увеличава. Ден, след като от телевизията са поискали интервю, собственикът на животните, които се нанесли в сградата на бившето училище, е глобен.

Стотина километра по-далеч в село Белица край Трявна са останали само двайсетина възрастни хора. Може би това е опазило сградата, поне отвън.

„Добре дошли в училище „Васил Левски“! Единствено избелелият надпис на сградата напомня, че там някога са учели деца. Преди 15 години община Трявна е продала имота си с идеята новият собственик да върне живота в сградата.

Но плановете се провалили и днес отново се продава за сумата от 160 000 лева. Времето е заличило почти всички признаци на живот. Останали са само спомените.

В интернет десетки училища в цялата страна търсят нов собственик, а цените зависят от големината на имота, както и от района, в който се намират. От 30 000 евро до над 100 000 евро.

Различна е картината в село Драгижево. В края на миналия век там е имало училище. Сега сградата е дом за възрастни хора. В полите на Стара планина виждаме начина, по който сградите могат да се съхранят. Като спомен за школото е останало старото игрище. През 2009 година сградата е купена от частно лице с идеята да се превърне в дом за възрастни хора. И планът проработва. Три години в него живеят около 30 души.

Някога в тези класни стаи са се раждали лекари, писатели и политици. Днес раждат само мишки, завършва репортажът на Кремена Тодорова.

News.bg

https://news.bg/education/nad-700-uchilishta-zakriti-u-nas-chast-ot-tyah-prevarnati-v-obori.html

More in ОБЩЕСТВО

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024