Икономика

Сметката: Не само 620 млн. евро на „Росатом“, но още по 167 000 евро за всеки неиздължен ден!

Сметката: Не само 620 млн. евро на „Росатом“, но още по 167 000 евро за всеки неиздължен ден!

3c5f6bc0e1b32051aa4aa6a6c792ea2d

– Как ще коментирате решението на арбитража за АЕЦ „Белене“, г-н Овчаров?
– Как да го коментирам? Решение, което е съвсем логично и естествено за всички, които поне малко са запознати със случая и процедурите в този арбитраж. Всеки плаща това, което е поръчал!

– Кой ще плаща тези 550 милиона?
– Не съм много сигурен дали са 550, защото в официалното съобщение на „Росатом“ те са 620 млн. евро. Как кой ще ги плати? Ще ги плати Националната електрическа компания (НЕК), а тя откъде ще вземе парите, ми е трудно да схвана. Чета някакви безсмислени приказки на министър Теменужка Петкова, на премиера Бойко Борисов, че това е едва ли не някакъв крупен успех за България. Не знам кое тогава е загуба!? Искам да припомня на вас и на вашите читатели, че споразумение №5, което предвиждаше изработването на оборудване с дълъг срок, е за около 650 млн. евро. То включва оборудването на два реактора:  два реактора, осем парагенератора, осем главни циркулационни помпи и съответното оборудване на главните циркулационни тръбопроводи. По него са платени 150 млн. евро аванс. Така че не схващам ентусиазма на тези същите хора, които твърдят, че ние ще платим 620-те милиона, плюс 150-те, които вече сме платили и ще получим един реактор.
И още нещо. Ако видим руските медии, там има нещо, което нашите управляващи скромно премълчават. А то е – решението на арбитража е, че НЕК ще плаща всекидневно 167 000 евро за всеки ден, през който не се е издължила.

– Това какво означава? Че считано от утре плащаме за всеки ден забава, така ли?
– Считано буквално от днес! Като слушам точно тези малоумни радостни възклицания искам да припомня, че същата тази госпожа министърка по заповед на тогавашния министър Делян Добрев направи специална проверка по всичко, което се е случвало по проекта „Белене“,  и произведе един акт, в който твърдеше, че споразумение и договор за изграждането на „Белене“ просто няма.

– Припомняте случай от първия кабинет „Борисов“, така ли?
– Случаят е от 2012 г., когато имаше специално създадена комисия от Бойко Борисов. Министър на енергетиката тогава беше Делян Добрев, а Теменужка Петкова беше главният герой на тази комисия. Пред очите на целия български народ те в продължение на няколко месеца разиграваха театъра как нямало никакъв договор, как БСП, Овчаров, Станишев, Петър Димитров си правели някакви псевдоспоразумения, които нямали никакво значение. На простичкия въпрос, който тогава им задавахме – защо вие след нас подписахте девет допълнителни споразумения и разплатихте 350 млн. лв. за изпълнение  на това несъществуващо споразумение, те тогава казаха – не, не, споразумение няма и всички сте едни големи мошеници.

– Това арбитражно решение може ли да бъде обжалвано?
– Според мен не е предвидена подобна процедура. Тези хора трябва да понесат политическа отговорност затова, че вкараха България в този батак. Не само, че нямаме АЕЦ „Белене“, не само, че вече сме платили почти пет милиарда, ами ще платим и още два милиарда. Аз не мисля, че утре НЕК ще бръкне в джоба си и ще извади 620 млн. евро. Няма откъде да ги извади. БЕХ вече има един заем за 500 млн. евро, които след година и половина ще трябва да плати. Сега ще трябва да пуска облигации, за да върне парите, които взе за плащането по американските централи. Едни 620 млн. евро просто не ми се вижда откъде ще дойдат. Така че тези хора, които вкараха България и българската енергетика н този батак, просто трябва да поемат и политическа отговорност за действията си – и Теменужка Петкова, и Дилян Добрев, и премиера. Това са неща, за които се подават оставки.

– Какви варианти имаме оттук нататък?
– Ако имаше някой, който да мисли за варианти и да ги подготвя, сега няма да сме в тази глупава ситуация: да се превърнем отново в страна, която никога не е произвеждала ядрено оборудване, но продава ядрено оборудване. Може да включите в тази група и Иван Иванов, сегашния шеф на КЕВР. Ще видя на каква стойност ще продадат оборудването, което ние си имаме като свое. Уникална държава сме! За втори път без да произвеждаме ядрено оборудване, продаваме ядрено оборудване и то на безценица!

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Rumen-Ovcharov-Temenuzhka-Petkova-Delyan-Dobrev-i-Boyko-Borisov-sa-vinovni-za-Belene-Za-takiva-neshta-se-plashta-s-ostavki-/103805/11/34

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024