САЩ

Посещението на Кери в Русия скара Държавния департамент и Пентагона!

Посещението на Кери в Русия скара Държавния департамент и Пентагона!

Dzhon-Keri

Посещението на Джон Кери в Москва скара Държавния департамент и Пентагона, пише „Независимая газета“. Държавният секретар на САЩ, пристигнал вчера в Русия, „представи пресен план за сътрудничество в Сирия, който огорчи военните“, пояснява руският вестник.

Инициативите на Кери смутиха, дори разгневиха служителите от Пентагона и разузнаванията – новият подход коренно се различава от политиката, водена от Вашингтон през последните години, се казва в материала.

Руското издание цитира проектоспоразумение за координирани действия срещу терористите в Сирия, което американската администрация е предала за разглеждане в руското правителство. Текста публикува в сряда на сайта си „Вашингтон пост“.

Документът предвиждаше разширяване на координацията и дава на Путин нещо отдавна мечтано – по-тесни отношения със САЩ и намаляване на международната изолация, ето защо Пентагонът по принцип е срещу този план, отбелязва „Вашингтон пост“.

„Според мен визитата на Кери красноречиво отразява бъркотията в политиката на САЩ спрямо Русия„, цитира „Независимая газета“ коментар на американската анализаторка Хедър Конли.

Руският й колега Виктор Кременюк обаче напомня разликите в позициите на „администрацията на Обама, Пентагона и ЦРУ“. Според него Кери е пристигнал в Москва, „за да смекчи ситуацията в отношенията на фона на лидерската среща на НАТО, чиито участници скочиха срещу Русия„.

„За Щатите няма изгода от взаимни нападки с Руската федерация, Вашингтон иска да поддържа нормални работни отношения с Москва и що се отнася до Сирия, и по ядрената тема“, казва Кременюк.

„Ругатните на балтийците и поляците са трън в очите за Белия дом и задачата на Кери е да премахне ненужното напрежение, да убеди (Москва) от името на президента (Обама), че позицията на САЩ е доброжелателна. А и самият Путин отправи сигнал, че няма нищо против. Безспорно и в Америка, и у нас мнозина не харесват този подход: критиците му искат добре очертана конфронтация, студена война, те ще сипят критики и всякак ще слагат пръти в колелата, убеждавайки, че Обама изневерява на американските интереси“, заявява московският аналитик.

Междувременно американски дипломатически източник, цитиран от „Уолстрийт Джърнъл“ (The Wall Street Journal), съобщи, че на срещата Путин-Кери не е постигнато съгласие по американското предложение за координиране на усилията срещу терористите в Сирия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че по време на разговора са обсъдени различни аспекти на възможното бъдещо сътрудничество в Сирия, но няма окончателно решение по въпроса. Очаква се темата да бъде разисквана на срещата днес (15 юли) между Кери и руския му колега Сергей Лавров.

 

Източник:  Novinite.bg

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024