САЩ

Ген. У.Кларк: Войните бяха планирани още през 2001г. – нападаме 7 държави за 5 години! Вижте кои (видео)

Ген. У.Кларк: Войните бяха планирани още през 2001г. – нападаме 7 държави за 5 години! Вижте кои (видео)

991209-D-9880W-048 	Supreme Allied Commander Europe Gen. Wesley Clark, U.S. Army, takes questions from reporters during a briefing at the Pentagon on the status of the NATO-led, international peacekeeping operation in Bosnia and Herzegovina on Dec. 9, 1999.  The first U.S. peacekeepers entered the war-ravaged country five years ago this month in an effort to stop the ethnic killings and prevent further deterioration of the region's infrastructure.  DoD photo by R. D. Ward.  (Released)

Генерал Уесли Кларк: „Седмици след 11 септември вече имахме план да нападнем 7 държави за 5 години: Ирак, Сирия, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и Иран“

Малка част от интервюто на Ейми Гудман с Уесли Кларк, за Democracy Now, от 2007г.

Около 10 дена след атентатите на 11 септември, аз отидох в Пентагона и видях Секретаря Ръмсфелд и заместника му Уолфовиц. Слязох да кажа здрасти на някои от хората от Щаба, които работеха за мен и един от генералите ме извика. Той ми каза, „Сър, трябва да дойдете и да поговорим за секунда.“ Аз казах, „Ти си твърде зает.“ Той каза, „Не, не. Ние взехме решение, ще нападнем Ирак.“ Това беше на или около 20 септември. Аз казах Ще нападнем Ирак? Защо?“. Той каза, „Не знам. Предполагам, че не не знаят какво друго да правят.“ Аз казах „Е, откриха ли някаква информация свързваща Саддам с Ал-Кайда?“. Той каза, „Не, не. Няма нищо ново по тази посока. Те просто взеха решението да нападнем Ирак. Предполагам, че не знаем какво да правим с терористите, но имаме много добра армия и можем да сваляме правителства. Предполагам, че ако имаш единствено чук, всеки проблем трябва да изглежда като пирон.“

Няколко седмици по-късно отидох да го видя, и по това време вече бомбардирахме Афганистан. Казах „Все още ли остава решението да воюваме с Ирак?“ И той каза „О, по-лошо.“ Той се изправи над бюрото си, вдигна един лист и каза „Тъкмо взех това от долу“ – имаше предвид офиса на военния секретар – „днес“. И продължи „Това е бележка, която описва как ще превземем седем страни за пет години, започвайки с Ирак, после Сирия, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и накрая Иран.“

И видеото:

САЩ и Великобритания нападнаха Ирак през 2003г, като по-късно се разбра, че доказателствата им за химическите оръжия и връзките на Саддам с Ал-Кайда са изфабрикувани. Наскоро излезе и дългоочаквания доклад на британското правителство за войната, където тези неща бяха потвърдени отново. От създадения “политически вакуум”, в Ирак се роди Ислямска Държава, първоначално една от малките и неизвестни групировки, която след това придоби огромна власт в конфликта в съседна Сирия, откъдето получи огромна финансова и военна подкрепа, включително хиляди бойци.

Израел нападна Ливан през лятото на 2006г и войната трая около месец, като Израел наложи морска блокада. Официално войната беше срещу Хизбула, като Иран помагаше открито на групировката. Смята се, че това беше само част от необявената война между Израел (подкрепяни от САЩ, Саудитска Арабия и други) срещу Иран.

Либия беше нападната от НАТО през 2011г и Кадафи беше свален от власт и екзекутиран. Официалната позиция на Запада беше, че така са предотвратили “кървавата баня”, която щеше да последва, защото Кадафи щеше да потуши “бунта” в рамките на седмици. Оттогава, Либия е срината и разпокъсана държава, с две правителства, едното международно признато. В страната действат Ал-Кайда, Ислямска Държава и други по-малки групировки.

За Сирия всички знаем как през 2011г се пръкнаха едни “борци за свобода”, спонсорирани, обучавани и въоръжавани от Запада. Стотици малки групировки, повечето радиалки ислямски, се събраха уж под общ флаг “Свободната сирийска армия” и поведоха война срещу Башар Асад. Много от тези групировки все пак бяха вкарани след това в международните списъци на терористични групировки. Една от най-известните е Фронт Ал-Нусра, която буквално дни, след като беше похвалена от западните медии като една от най-мощните бунтовнически групировки, беше вкарана в списъка на САЩ с терористични групи. САЩ, Европа, Турция, Саудитска Арабия (и приятелите им от Катар и Йордания) започнаха да подпомагат финансово, с оръжие и обучение различните групировки в Сирия. Тогава групировката Ислямска Държава не можеше да се сравнява нито с Ал-Кайда, нито с Ал-Нусра (които се водеха част от Ал-Кайда), но поради стечения на обстоятелствата започна да привлича хиляди бойци от “Умерената опозиция” (които бяха съставени от стотици различни групировки), които се изсипваха в ИД заедно с оръжието и парите от Запада. Който Запад през това време продължаваше да изсипва помощи. Стигна се дотам, че дори изпращаните   като “помощ” противотанкови оръдия, артилерия и снарядите за тях, бяха описвани като “леко стрелково оръжие”.

През 2003г, в Судан избуха продължаващият и до днес конфликт в региона Дарфур. Бунтовнически групировки започнаха военни действия срещу правителствените сили. По данни на ООН, досега са загинали 300 хиляди и са прогонени 3 милиона души. Суданското правителство обаче съобщава в пъти по-малки числа.
През 2011г, Южен Судан обяви независимост и се отдели от Судан след референдум, като от 2013г насам са в гражданска война.

В Сомалия пък гражданската война си продължава вече десетилетия.

ИЗТОЧНИК: DESINFORWAR. WORDPRESS.COM

Ген. У.Кларк: Войните бяха планирани още през 2001г – нападаме 7 държави за 5 години: Ирак, Сирия, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и Иран

More in САЩ

Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024