САЩ

САЩ купуват руски ракетни двигатели, но натискат ЕС да удължава санкциите!

САЩ купуват руски ракетни двигатели, но натискат ЕС да удължава санкциите!

Санкциите срещу Русия издълбаха пукнатина между европейския бизнес и политиците. Големи и малки производители и фирми търпят загуби, но европейските лидери, следвайки политическата линия на Вашингтон, удължиха ограниченията до края на януари 2017 година. В същото време САЩ купува руски ракетни двигатели за милиарди долари.

21313

Анализатори смятат, че ако в този все още тих двубой победят политиците с ново автоматично удължаване на санкциите, това ще означава, че Европейският съюз се е превърнал окончателно в съюз от съветски тип и годините му са преброени.

Англоезичният сайт Strategic culture  излезе с публикация по повод посещението на френски парламентаристи в Крим, подчертавайки недвусмислено, че в Европа набира сили една нова тенденция – намерението на все повече държави да водят назависима от Вашингтон политика спрямо Русия.

На 28 юли делегация от членове на френското Национално събрание и Сенат бе на посещение в Крим за участие  в Деня на руските военно-морски сили.  Тиери Мариани, ръководителят на френската делегация, в обръщение пред парламента в Крим каза, че няма никакви причини Франция  да продължава подкрепата си за незаконните санкции на Вашингтон срещу Москва.

or-37694

През юли 2015 г., френски депутати посетиха Крим за първи път, като игнорираха европейските директиви за бойкот и предшестващите визитата критики. Тогава депутатите заявиха, че в Крим са видели различна от представяната в западните медии картина.

На 8 юни тази година френският Сенат гласува с голямо мнозинство предложение към правителството за предприемане на стъпки за постепенно намаляване на икономическите санкции срещу Русия.

Повторната визита на френските законодатели в Крим е част от наблюдавана в момента тенденция  на промяна на отношението на Европа към наложената й от САЩ политика към Москва.

В подкрепа на твърдението си изданието отбелязва, че парламентът на Белгия също е приел резолюция за  отмяна на ограниченията. Веднага след парламентарната ваканция, резолюцията ще бъде разгледана на заседание на Комисията по външните работи на Камарата на представителите. Целта на резолюцията е белгийското правителство да бъде упълномощено да действа в рамките на Европейския съюз за отмяна на санкциите срещу Русия, от които пострадаха най-много белгийските фермери.

На 7 юли и парламентът на Кипър прие резолюция в подкрепа на премахването на ограниченията, както направиха и италианските региони Ломбардия,  Тоскана , Венето и Лигурия. В края на юни италианската Горна камара на парламента одобри резолюция против всякакво автоматично подновяване на санкциите.

Естонските бизнес кръгове също изразиха  недоволството си от продължаването на антируските санкции, като се аргументират с големите щети за местната икономика.

Brexit също е фактор, който подкопава единството на Запада по руския въпрос. Според Стратфор, оттеглянето на Великобритания вероятно ще доведе до разбиване на дългогодишния консенсус на Европейския съюз по отношение на санкциите при следващото гласуване.

Изданието припомня, че Обединеното кралство бе от най-твърдите застъпници на американската политика за силен икономически натиск върху Русия. Но Brexit извади Великобритания от ЕС и така Меркел загуби мощен поддръжник на твърдата си антируска политика. Великобритания напусна съюза в момент на разширяване на опозиционните настроения в Германия и Южна Европа по въпроса за санкциите и  Меркел рискува да изпадне в изолация както в Германия, така и в Европейския съвет, като остане единствено с поддръжката на Полша, Швеция и балтийските държави.

Страните, противопоставящи се на санкциите имат основателна причина да го направят. Европа може да загуби общо € 100 млрд от преустановения внос-износ с Русия, излагайки на риск около два милиона работни места в страните-членки, според  изчисление  от Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO).

Между декември 2013 г. и юни 2015 г. общите загуби  възлизат на  $ 60,2 милиарда, средно 3,2 милиарда $ на месец.

Въпреки това САЩ призовава Европа да продължи да налага санкции, а в същото време изразходва милиарди  за закупуване на руските RD-180 ракетни двигатели. Пентагонът ще закупи до 18 руски ракети за изстрелването в орбита /до 2022 година/ на планираните спътници-шпиони. Сделката  бе одобрена от Сената през юни тази година.

Няколко страни от ЕС, включително Австрия и Унгария, са изразили становище за отмяна, или поне омекотяване на санкциите, тъй като вече не могат да си позволят да търпят загуби от търговията с Русия. След като не успяха да повлияят върху външната политика на Русия, санкциите са безполезни, така или иначе. В тази война няма да има победител, се казва в статията.

Всичко насочва към извода, за вътрешна опозиция в рамките на ЕС, която може да достигне до критична точка, поради което санкциите няма да бъдат удължавани повече. Посещението на френските законодатели в Крим е просто още едно събитие  в потвърждение на този факт, обобщава изданието.

….

Бележка на редактора: Българи, които работят за американски фондации, твърдят, че Борисов  самоволно и опасно е  предприел курс за отдалечаване от ЕС и НАТО/?!/ и сближаване с Русия.  В противовес на  старата нова хипотеза на нашите  неоконсерватори, потребител на социалната мрежа изрази различно мнение, което допълва цитираната по-горе статия на Strategic culture. По технически причини не можем да го цитираме дословно, за което се извиняваме на автора и читателите, и преразказваме по памет.

Потребителят смята, че зад разрешението, което премиерът Борисов е получил от европейски лидери да води преговори за енергийните проекти с руската страна, се крие проста политическа сметка. Европа  не може да се справи сама с мигрантската криза и се надява да привлече като страна в проблема и Русия, която, чрез размразяване на енергийните проекти, ще се чувства лично заинтересована да се намеси и да свърши онова, за което европейските лидери нямат капацитет и работещ план. Русия е нужна на ЕС и заради радикализираща се Турция, с която ЕС също не може да се прави. А Съединените щати  освен съболезнования, друга помощ не предлагат, което засили подозренията сред независими анализатори, че атентатите в Европа са дело на възстановеното формирование Операция Гладио.

Между редовете

http://mejdu-redovete.com/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%be/

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024