СВЯТ

Москва: Украйна се опитва да нахлуе в Крим! Пресечено е навлизане на диверсанти!

Москва: Украйна се опитва да нахлуе в Крим! Пресечено е навлизане на диверсанти!

Krim_Ukraina_09
Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е пресякла опит на диверсионни групи от Украйна да проникнат в Крим, при което е загинал руски войник. Киев отрече.
В съобщение, публикувано на сайта на ФСС, се казва:

„През нощта срещу 8 август 2016 г. специални подразделения на министерството на отбраната на Украйна осъществиха още два опита за проникване на диверсионно-терористични групи, които бяха предотвратени от силовите подразделения на ФСС на Русия и взаимодействащите с тях ведомства.

„Опитите за проникване се прикриваха от масиран обстрел от страна на пограничната държава и от бронирана техника от въоръжените сили на Украйна. В хода на огневия контакт загина един военнослужещ от Министерството на отбраната на Руската федерация“.

Освен това ФСС съобщи, че при „оперативно-издирвателни мероприятия“ през нощта срещу 7 август в района на град Армянка в т.нар. Република Крим е била открита „група диверсанти“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

При задържането на терористите е загинал един служител на ФСС, а на местопроизшествието са били намерени „20 самоделни взривни устройства със сумарна мощност 40 кг тротилов еквивалент, муниции и специални средства, противопехотни и магнитни мини, гранати и специални оръжия, които са на въоръжение в специалните подразделения на Въоръжените сили на Украйна“.

Руската служба посочва, че са задържани граждани на Украйна и Русия, които „са оказвали съдействие за подготовката на терористични актове“ и че тези лица вече правят самопризнания.

„Един от организаторите на предотвратените терористични актове е Евгений Панов, роден през 1977 г., жител на украинската Запорожка област, сътрудник на Главното разузнавателно управление към министерството на отбраната на Украйна, който също е задържан и прави признания“, твърдят от руската ФСС.

С действията от руска страна, според службата, е била ликвидирана агентурна мрежа на украинското военно разузнаване на територията на Крим, съобщи ТАСС.

Пред Ройтерс обаче говорител на украинското военно разузнаване опроверга руските твърдения, че украински спецчасти са направили опит за проникване в Крим. Според него това било „невярна информация„.

Dir.bg

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024