Икономика

„Газпром“: Украйна може да провали доставките на газ за Европа през зимата!

„Газпром“: Украйна може да провали доставките на газ за Европа през зимата!

62056

Газпром е обезпокоен от нивото на зареждане на газ в Украйна в подземните хранилища (ПХГ), в случай на студена зима страната може да не осигури транзита на газ в Европа, съобщи заместник-ръководителят на департамента по външноикономическата дейност на газовия холдинг Виктор Валов, съобщи в сряда (10 август) „Взгляд“.

„Безпокойството ни предизвиква настоящото ниво на зареждане на газ в ПХГ на Украйна. По наши данни наличието на 2,2 млрд. кубични метра (газ) е по-малко, отколкото бе в сезона на зареждането през миналата година. В случай на студена и сурова зима Украйна може да не осигури обема транзит на газ през своя територия за потребителите от Западна Европа“, цитира думите му ТАСС.

В края на юли ръководителят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев увери, че украинците ще бъдат осигурени с газ през зимния период. Към този момент в подземните хранилища имаше около 10,3 млрд. кубични метра газ. До края на сезона страна планира да увеличи този показател до около 14,5 млрд. кубични метра, каза Коболев.

През юни министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че Украйна за успешно прекарване на зимния период трябва да зареди в подземните си хранилища 9–10 млрд. кубични метра газ.

На 16 юни Новак заяви, че Украйна за осигуряването на нормално прекарване на зимата трябва да зареди в подземните си газови хранилища (ПХГ) минимум 18–19 млрд. кубични метра гориво, и ще се наложи да закупи руски газ.

Преди това ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че компанията е получила обръщение от „Нафтогаз“ с молба да бъдат възобновени доставките на газ от Русия за Украйна през второто полугодие на 2016 година до април 2017 година. От своя страна „Нафтогаз“ е заявил, че в писмото си е предложил на „Газпром“ да подпише допълнително споразумение към договора за доставка на газ през следващите три тримесечия, като смята за икономически обоснована цената на ниво „хъб минус транспорт“.

Вестник „Взгляд“ подробно за тънкостите на разчетите на цените на газта за Украйна.

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че договорната цена на руския газ за Украйна за третото тримесечие ще бъде 167,57 долара за хиляда кубични метра.

Руски дневник

http://bg.rbth.com/news/2016/08/10/gazprom-ukrayna-mozhe-da-provali-tranzita-na-gaz-za-evropa-prez-zimata_619959

 

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024