Икономика

За 2 месеца дългът за АЕЦ „Белене“ скочи с още 20 млн. лв.! От „Росатом“ идват у нас в търсене на решение!

За 2 месеца дългът за АЕЦ „Белене“ скочи с още 20 млн. лв.! От „Росатом“ идват у нас в търсене на решение!

За съжаление в бъдеще този дълг още ще нараства. При тази царяща некадърност и некомпетентност в енегетиката, а и не само там..Утре ще нарасне с още 167 000 еврА
В неделя с още 167 000 еврА В понеделник – отново….

 

768x432

Руснаците са приели поканата за събиране на работна група за АЕЦ „Белене“ в София и ще пристигнат в края на август. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Правителството щяло да търси  „бързо, но не прибързано решение“, подчерта тя.

Но докато българските управляващи се придържат към принципа „Бързай бавно“, дългът на НЕК по замразения ядрен проект расте със скорост от 324 000 лева на ден. През юни Международният арбитражен съд в Париж осъди държавната електрокомпания да плати на руската „Атомстройекспорт“ поръчаното за АЕЦ „Белене“ оборудване на стойност 550 млн. евро, плюс още около 70 млн. евро съдебни разноски. Според осъдителното решение за всеки ден, в който е в просрочие, НЕК дължи на руснаците и по 167 000 евро лихви. Така излиза, че само за месец борчът се увеличава с нови близо 10 млн. лева, а от произнасянето на арбитража (в средата на юни) вече са се натрупали около 20 млн. лева допълнителни задължения.

„Това, което ние трябва да направим и като правителство, и като Български енергиен холдинг, съответно НЕК, е да търсим бързо решение на въпроса, но в същото време не прибързано. Това решение трябва да бъде добре обмислено и прагматично“, декларира вчера министър Петкова. Тя призна, че неустойките от 167 000 евро (324 000 лева) дневно се начисляват и са изискуеми. На този фон инатът на българското правителство да бави изчистването на плащанията и да търси някакво „комплексно“ решение с руснаците – и за дълга, и за произведеното оборудване, е необясним. От Москва вече няколко пъти съвсем недвусмислено казват, че си искат парите, и то бързо, а иначе са готови да сътрудничат на България да намери някакво приложение на реакторите.

Ако София си въобразява, че като отлага плащането, може да принуди руснаците да са по-ангажирани със съдбата на оборудването, много се лъже. Всъщност „Росатом“ е в силна позиция – просто НЕК трябва да плати, сега или по-късно. Това призна и премиерът Бойко Борисов, но настоя, че първо иска политическо решение за АЕЦ „Белене“. След „присъдата“ срещу НЕК Борисов първо отиде да предлага на Иран да купува ядреното оборудване, а после заговори за довършване на АЕЦ „Белене“ – чрез намиране на частни инвеститори или чрез приватизация на самия проект.

Вчера енергийният министър повтори кои са възможните варианти за ядреното оборудване, което чака в Русия. Единият е то бъде продадено на трета страна, но на цена, далеч по-ниска от това, което НЕК трябва да плати. Ще бъде търсен вариант и с частни инвеститори, вече имало „индикации“ за интерес. Продажбата на проекта АЕЦ „Белене“ със запазване на известен процент държавно участие също е опция. Петкова каза, че участието на НЕК е възможност, но няма как да се каже на този етап с какъв процент и под каква форма.

Тъй като НЕК не е в блестящо финансово положение, логично е държавата спешно да намери начин да й помогне на плати бързо растящия „ядрен“ дълг. Както е известно, в момента фискалният резерв е рекордно пълен – в него има над 14 млрд. лева, като част от тях са бюджетен излишък. При положение че стрес тестовете на банките минаха добре и няма да се наложи правителството да прибегне до буферите, предвидени „за всеки случай“, очевидно има ресурс, който може да се използва за уреждане на дълга на НЕК.

ОТ ФОРУМИТЕ:

За съжаление в бъдеще този дълг още ще нараства. При тази царяща некадърност и мекомпетентност в енегетиката, а и не само там..

Какъв Крали Баце върти кормилото у нашенско! Вижте: Русия бе предложила България да стане собственик на 51% от работещата АЕЦ, без да прави нови инвестиции. Завършването се инвестира от Русия… Но Борисов заяви,че е единственият в света спрял три руски проекта.По- късно пред американци в София се похвали,че е спрял проекта,тъй като не е изгоден за САЩ,но е изгоден за България!?И така днес няма централа,нямаме 51% от нея,нямаме приходи,но имаме безспорен дълг към Русия от 1,250 милиарда лева,който на всеки 3 дни се увеличава с 1 милион лева.До днес лихвата е 20 милиона лева…Те това е туй…

Сега

http://www.segabg.com/article.php?id=818805

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024