Политика

Русия: Митов ще говори срещу Москва в Лондон, България активно участва в антируската истерия!

Русия: Митов ще говори срещу Москва в Лондон, България активно участва в антируската истерия!

%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%b2image-24
България е разтревожена от засилването на руското военно присъствие в Черноморския регион и възприема това като предизвикателство за югоизточните граници на Европейския съюз, пише RT.
На тази тема е посветено изказването на министъра на външните работи на България Даниел Митов, планирано в началото на следващата седмица в Лондон.

Речта на Митов ще бъде изслушана от Кралския Обединен институт за отбранителни изследвания във Великобритания.

Експертите споделят пред RT, че «черноморската тревога» на България е общият тренд в антируската риторика, която не е подкрепена с реални поводи за безпокойство.

Фрегатата «Дръзки» от ВМС на България, снимка Ройтерс

Министърът на външните работи на България Даниел Митов ще говори пред англичаните в понеделник, 24 октомври, докладът му е на тема «Заплахите за сигурността: поглед от България». В речта си чиновникът планира да засегне проблемите на миграционната криза, последствията от опитите за държавен преврат в Турция, а също засилването на влиянието на Русия в Черно море.

Не толкова отдавна министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън също заяви пред журналисти, че увеличаването на военното присъствие на Москва в Черноморския регион доказва решението на Москва да започне борба със Запада:

«Русия показва мускули в Черно море, военизира Крим, видяхме какъв натиск бе оказан над страните от Балтика», — заяви министърът в ефира на британска телевизия.

През юни екс-ръководителят на комитета по отбрана към Държавната дума на Русия, бившият командващ ЧФ адмирал Владимир Комоедов заяви, че причина за нарастващата руска военна мощ в този регион е разширяване на присъствието на НАТО:

«Нашият отговор на тези действия е обикновен: изпълняваме и ще продължим да изпълняваме плановете си за превъоръжаване», — добави той.

По данни на Централния военно-морски портал на РФ, след присъединяването на Крим към Русия само за миналата година руският флот е получил над 200 единици ново въоръжение. Понастоящем в състава на Черноморския флот влизат 2741 кораба, в това число пет подводници и един ракетен крайцер, а също над 30 летателни апарати.

Спокойствие, само спокойствие 

Военните експерти и политолози поясниха: защо политиците в София поеха курс на Запад, измисляйки си «руска заплаха».

Айтеч Бижев, генерал-лейтенант, военен експерт, той счита, че България няма повод за тревога за сигурността си:

«Русия не провежда учения близо до границите на България, не нарушава териториалните води на страната. В Черноморския флот има превъоръжаване: остарялата техника се подменя със съвременна — това е нормален процес. Никакви други промени не се извършват».

Генералът отбелязва още, че България се е присъединила към общата антируска истерия:

«Намирайки се в ЕС, България следва общата мода — обслужва интересите на западните си партньори, демонстрирайки своята неприязън към Русия, която никога не е заплашвала България».

Сергей Ермаков, сътрудник към центъра за отбранителни изследвани РИСИ счита, че с антируските си изявления българското правителство се опитва да завиши авторитета сред европейските си колеги.

«Ръководството на България търси причини за реализиране на своя територия на аналогичен с «Балтийския страж» проект — програмата на НАТО за патрулирано въздушно пространство на прибалтийските стани. За правителството това може да се превърне в добра възможност да се интегрира в ЕС и да се сближи със САЩ».

Бившият член на комитета на Държавна дума на Русия Максим Шингаркин отбелязва, че българският народ се отнася топло към Русия, но правителството предпочита да дружи със Запада.

«Безсмислено е България да засилва присъствието на НАТО на територията си, защото Русия не я заплашва. Но нейните полиците може би ще получат по 10 млн долара в джоба си от партньорите за предоставяне на българската акватория. Русия винаги е пазила независимостта на България, спаси я от турското робство, а сега не си спомнят за това».

Според политолога Константин Соколов, възгледите на правителството в София е част от антируската пропаганда:

«Изявленията на България за руска заплаха — това е резултат от натиск отвън. Държавата участва в глобалната информационна война и настройва своето население, а също гражданите на ЕС срещу Русия».

NewsFront – Bulgaria

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024