Политика

Бокова: Поведението на България в състезанието за ООН беше грешка! Попаднахме в доста нелепо положение!

Бокова: Поведението на България в състезанието за ООН беше грешка! Попаднахме в доста нелепо положение!

„За съжаление България попадна в доста нелепо положение. Много съжалявам, че така се получи. Надявам се всички да направим някаква преценка, за да видим напред как България ще защитава достойнството си,по какъв начин ще си възстановим авторитета.“ Това каза пред журналисти генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

 

„Трябва малко време да мине, за да оценим. Според мен беше грешка. За съжаление, България попадна в едно доста нелепо положение и много съжалявам, че така се случи“, каза в отговор на журналистически въпрос как оценява състезанието за генерален секретар на ООН генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя изрази надежда, че всички ще си направят преценка за случилото се и за това как България занапред ще защитава достойнството си и по какъв начин ще си възстанови авторитета.

 

„Тук изобщо не става дума за обида. Получих изключително огромна подкрепа от много българи – в България и по целия свят, имейли, обаждания, писма”, сподели Бокова, която е най-добре представилата се жена сред кандидатките за поста генерален секретар на ООН. Тя остави далеч зад себе си такива силни фаворити като аржентинската външна министърка Сусана Малкора и бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк. Кандидатурата на правителството в оставка Кристалина Георгиева беше предпоследна.

 

Ирина Бокова заяви, че нито има амбиция, нито има опция да стане зам.генерален секретар на ООН.

 

Тя подчерта, че днес в България е в ситуация на нормална конституционна процедура след демократични избори. Добре е, че върви един демократичен процес.Тя отказа да даде оценки по вътрешно-политическата ситуация в държавата. Пожела на новия български президент да работи за България.

Бокова е в България по повод на валидирането на пощенско-филателното издание във връзка с 60 годишнината на ЮНЕСКО в България. То е част от поредицата събития, посветени на тази годишнина, заяви зам.министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов, който беше единственият представител на държавата.

 

Генералният директор на ЮНЕСКО не бе посрещната нито от политически деец, нито от член на кабинета.

Гласове

http://www.glasove.com/categories/novini/news/bokova-povedenieto-na-bylgariya-v-systezanieto-za-oon-beshe-greshka

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024