Личности

„Взгляд“: „Фен на Путин“ ще съветва Тръмп за националната сигурност на САЩ!… Вижте кой ще оглави ЦРУ!

„Взгляд“: „Фен на Путин“ ще съветва Тръмп за националната сигурност на САЩ!… Вижте кой ще оглави ЦРУ!

Michael-Flynn

Генералът от запаса Майкъл Флин се е съгласил да стане съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите, свързани с националната сигурност. Това твърдят представители на преходния екип на Тръмп, цитирани от „Взгляд“ в петък (18 ноември).

Флин, който има над 30-годишен опит на военна служба, оглавяваше Разузнавателното управление към американското министерство на отбраната между 2012 и 2014 г., припомня ТВ канала ABC. На Запад той често е обект на обвинения, че е „хвалил Путин, получавал е пари за лекции в Москва и се е изказвал приятелски спрямо Русия възгледи по руската телевизия“, пише „Взгляд“. Критикуван е и заради безкомпромисната си позиция по отношение на радикалния ислям.

Петдесет и осем годишният генерал-лейтенантът от резерва Майк Флин, когото Тръмп избра за съветник по въпросите на националната сигурност, си изгради в армията репутация на проницателен разузнавач и прям човек, посочва Асошиейтед прес. Това, което отличи Флин, след като свали униформата през 2014 г., беше унищожителната критика, която той побърза да отправи към Белия дом и Пентагона, оспорвайки политиката в областта на националната сигурност, включително подхода на администрацията в битката с групировката „Ислямска държава“ и по-общо справянето с глобалните въпроси.

В изявления напоследък, включително в пламенно изказване на конгреса на Републиканската партия, Флин подчерта, че заплахата от страна на ИД изисква американските въоръжени сили да са по-агресивни и че Вашингтон трябва да работи по-тясно с Москва. Флин е привърженик и на други външнополитически тези, които Тръмп повдигна по време на кампанията, като например предоговаряне на ядрената сделка с Иран. Като съветник на Тръмп по националната сигурност той няма да има нужда от утвърждаване от Сената. Флин бе директор на Разузнавателното управление на министерството на отбраната (РУМО), най-важната шпионска служба на Пентагона. Преди това той е заемал редица длъжности във военното разузнаване през цялата си кариера, включително директор на разузнаването към Съвета на началник-щабовете и шеф на разузнаването към водените от САЩ Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/.

Новата администрация на Щатите начело с Тръмп ще пристъпи към работа след встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари 2017 година.

2aa65defc7819f88ffdd2b28223896a1

Междувременно стана ясно, че ултраконсервативният сенатор Джеферсън (Джеф) Сешънс е изборът на Тръмп за министър на правосъдието., а членът на щатския конгрес на Канзас Майкъл (Майк) Пампейо – за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), се казва в изявление на екипа на бъдещия президент по прехода към властта.

Тръмп определи Сешънс като „юридически ум от световна класа, който се ползва с голямото възхищение на академичните прависти“. Той отбеляза, че се радва Майкъл Флин да е до него в борбата „за побеждаване на радикалния ислямски тероризъм“, и изрази увереност, че Пампейо ще е „блестящ и непримирим лидер“ като директор на ЦРУ.

Джеф Сешънс, на 69 години, е бивш главен прокурор на щата Алабама. Избирайки го за поста, Тръмп възнаграждава по този начин един лоялен поддръжник, чиято твърда линия и чиито понякога пламенни изказвания за имиграцията бяха сходни на неговите, отбелязва Ройтерс. Сешънс е ветеран от сухопътните войски и е високопоставен член на комисията на Сената за въоръжени сили. Той е председател и на подкомисията за стратегическите сили. Сешънс вече 20 години е в Конгреса. Сешънс може да има проблеми с потвърждаването на номинацията си в Сената, отбелязва Ройтерс. През 1986 г. той стана вторият номиниран за федерален съдия за 50 години, на когото беше отказано потвърждение от Сената за поста заради расистки коментари. Сешънс отрече тези твърдения.

Пампейо беше избран в Конгреса по времето на възхода на движението Чаено парти през 2010 г. Той беше член на специалната комисия в Камарата на представителите, която разследваше нападението срещу консулството в Бенгази, при което бяха убити четирима американци, сред които посланикът на САЩ в Либия Крис Стивънс. Комисията това лято публикува доклад, в който остро критикуваше администрацията на Обама за серия от допуснати грешки и съдържаше доказателства за предполагаеми закононарушения на Хилари Клинтън. Пампейо също така бе заявил, че мюсюлманските лидери стават потенциални съучастници на терористични атаки, ако не изобличат онези, които са ги извърши в името на исляма.

Пампейо е завършил военната академия в Уест пойнт. След това завършва юридическия факултет на Харвард. Преди да се впусне в политиката, Пампейо създаде фирма за компоненти за авиокосмическата индустрия, а после бе президент на компания, която продава оборудване за петролни полета.

Номинацията на Пампейо за директор на ЦРУ, подобно на тази на Сешънс за главен прокурор и правосъден министър, трябва да бъде одобрена от Сената.

Руски дневник, Медиапул

http://www.mediapool.bg/tramp-obyavi-izbranitsite-si-za-ministar-na-pravosadieto-i-direktor-na-tsru-news256730.html

 

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023