epa05635223 US President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel deliver a press conference in the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 17 November 2016. Obama is on a farewell visit to the German captial.  EPA/KAY NIETFELD

Американският президент Барак Обама призова приемника си Доналд Тръмп да се изправи срещу Русия, ако тя се отклонява от американските „ценности и международните норми„, съобщават световните осведомителни агенции.

Говорейки по време не посещението си в Берлин, Обама изтъкнал, че се надявал, че новоизбраният американски президент „няма да предприеме просто подхода на реалполитиката“ в отношенията с Русия.

Ала Обама посочил, че бил окуражен от настояването на Тръмп, че ще остане напълно ангажиран с НАТО.

Обама говори след като разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата съюзници са подчертали необходимостта от продължаване на тясното сътрудничество между техните две страни, както и между САЩ и Европейския съюз.

Меркел благодари на Обама за 8-те години на близко приятелство и сътрудничество. Канцлерът призна, че за нея е трудно да се сбогува президента Обама.

Преминавайки към сериозни теми, Обама каза, че ЕС е едно от най-великите политически постижения в света. Той обаче предупреди, че това постижение не трябва да бъде възприемано като даденост, а трябва да бъде подхранвано и бранено от хората.

Президентът на САЩ припомни, че разделенията в Европа през XX век трябва да напомнят на хората колко е важно да работят заедно.

По повод Сирия Обама изтъкна, че би било наивно да очаква 180-градусов обрат на Русия или на сирийския президент Башар Асад, но добави, че САЩ и техните съюзници ще продължат да се опитват да въздействат за промяна, така че да се сложи край на смъртоносната сирийска криза.

Меркел пък заяви, че Асад не може да бъде съюзник в уреждането на сирийската криза.

По-рано двамата излязоха със съвместно изявление, категорично защитавайки глобализацията.

Обама се очаква да проведе разговори с британския премиер Тереза Мей и държавните ръководители на Франция, Италия и Испания в петък, преди да отлети за Перу.

Обама и Меркел отбелязаха, че са обсъдили кризите в Украйна и Сирия, борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава“) и трансатлантическата търговия, както и резултатите от президентските избори в САЩ.

Двамата държавни ръководители сформираха силно партньорство през годините, като то оцеля дори след разкритието, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е шпионирала Меркел, подслушвайки телефона ѝ.

Обама нерече канцлера „вероятно… моят най-близък международен партньор“.

В статия за бизнес списанието Wirtschaftswoche (на немски) двамата държавни ръководители изразиха подкрепата си за обсъжданото Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС.

За разлика от тях обаче, Тръмп е яростен критик на глобалните споразумения за свободна търговия и приветства решението на Великобритания да напусне ЕС.

„Няма да има връщане към света преди глобализацията“, пишат Обама и Меркел, допълвайки: „Дължим го на нашите компании и нашите граждани, всъщност на цялата световна общност, да разширим и задълбочим нашето сътрудничество.“

Победата на Тръмп обезпокои мнозина в Германия, тъй като те виждат паралели с възхода на десни и популистки партии в цяла Европа.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/obama-nastoya-tramp-da-e-tvard-s-rusiya.html