Личности

С отчаяни прощални стъпки Обама се опитва да усложи ситуацията в света преди встъпването в длъжност на Тръмп!

С отчаяни прощални стъпки Обама се опитва да усложи ситуацията в света преди встъпването в длъжност на Тръмп!

epa05678914 US President Barack Obama reacts after a member of the news media fainted during a news conference in the Brady Press Briefing Room of the White House, in Washington, DC, USA, 16 December 2016. Obama held his year-end news conference where he faced questions on reports of Russian cyberattacks, as well as domestic and foreign policy issues facing the nation at the end of his presidency. EPA/MICHAEL REYNOLDS

В последните дни на управлението си Барак Обама се стреми да внесе като за последно своя дял във вътрешната и външната политика на САЩ, като усложни ситуацията в света и положи мини по пътя на приемника си Доналд Тръмп.

Тази му свръхактивност, неприсъща за цялото му управление до момента, белязано с нерешителност, отчасти обяснява и неговия демарш в Съвета за сигурност към ООН срещу политиката на Израел — за първи път от доста дълго време Вашингтон не подкрепи Йерусалим и не наложи вето над резолюцията, забраняваща строителството на нови израелски селища в окупираните палестински територии.

Напълно е вероятно най-болезнен за новия президент Тръмп да е въпросът за въведената от Обама забрана за разработката на шелфа в Арктика и Атлантика.

Доналд Тръмп в своята програма разчита, че усвояването на нови местонаходища на полезни изкопаеми ще позволи на администрацията му да създаде в Америка хиляди допълнителни работни места.

Този указ не може просто така, с едно махване на вълшебна пръчка,  да се отмени от Тръмп — указът се базира на закон, приет още през 1953 г. Премахванато на новоподписания от Обама документ ще е трудно за Тръмп, защото той е скрепен с аналогичен акт, подписана от главата на правителството на Канада.

Официальная резиденция президента США - Белый дом. Архивное фото

 За отмяната на този документ Тръмп ще трябва да се обърне в съда. Конституционният и Върховният, ще са необходими много месеци, а може би и няколко години съдебни прения.

Не по-малко проблеми могат да възникнат за Тръмп и при отмяната на антируските санкции, а и с внесените поправки в закона, касаещи военния бюджет, защото не всички в републиканското болшинство в конгреса споделят позицията на Тръмп.

В момента Барак Обама съвсем тенденциозно вкарва Доналд Тръмп в капан. В резултат Тръмп ще бъде принуден още в самото начало на управлението си — а това е най-активният период за всеки нов президент — да се занимава с разчистване на «обамовите обори» и да търси пътища как да отмени едни или други решения на своя предшественик или как да ги заобиколи…

В резултат към предстоящите избори за конгрес републиканците вече ще имат сериозни загуби.

Т.е. отчаяните прощални стъпки на Обама в резултат може би ще струват доста скъпо на самия Тръмп и на неговите привърженици.

Руското външно министерство в свое официално заявление пък посочи, че решението на САЩ да намали ограниченията по доставянето на оръжия за сирийските бунтовници е „враждебен акт“, който заплашва сигурността на руските бойни самолети и военен персонал, предаде Фокус.

От министерството съобщиха, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама се опитва да усложни ситуацията по света преди новоизбраният президент на страната Доналд Тръмп да поеме властта. Обама отмени някои ограничения върху оръжейните доставки за сирийските бунтовници по-рано през декември.

Кремъл, чиито ВВС подкрепят правителството на сирийския президент Башар Асад смята, че действието е рисковано и оръжието може да попадне в ръцете на терористи.

Обама, вече в статуса на «куца патица», т.е. понастоящем действащ, но вече с наличието на новоизбран президент, подписа законопроект за отделяне на средства за страните в НАТО и забраняващ военното сътрудничество с Русия.

Вашингтон. США. Архивное фото

Той подписа закон за финансирането и посоките в политиката на Пентагона през 2017 г., който позволява, освен всичко останало, въвеждането на санкции срещу граждани на други страни, замесени в корупция или нарушаване правата на човека. Документът придава глобален характер на «Акта за върховенството на закона Магнитски», приет преди четири години.

 

Обама подписа и указ, забраняващ продажбата на правата за разработката на болшинството принадлежащи на САЩ шелфи в Северния Ледовит и Атлантическия океани.

 

Обама разшири санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна.

 

«През всичките осем години на управлението си Обама действа нерешително, а сега стана много смел, когато от него де-факто отпадна политическата отговорност. Политическите играчи, които го подтикват към подобна законодателна активност, едва ли ще имат време да се възползват от нея. Създава се определено политико-законодателно поле, макар нито самият Обама, нито екипът му вече да не могат да го използват, но това сериозно ще затрудни дейността на новата администрация и новия президент», — счита президентът на Центъра за стратегически комуникации Дмитрий Абзалов.

 

Цели се укрепване позициите на демократите, както в настоящия, така и в бъдещия състав на конгреса, изборите за който са през четири години.

 

«По такъв начин Обама работи за партията си, макар все още да е президент, а от това следва, че работи за себе си — той е на 55 години, а тази възраст му позволява да разчита да остане в политиката. В момента той работи за себе си, а не за Америка», — подчертава Дмитрий Обзалов.

 

Припомняме, че преди дни Барак Обама направи изявление, че е можело да бъде преизбран за трети мандат и нацията до голяма степен би подкрепила неговата политическа визия. Президентът на САЩ заяви това в интервю, публикувано на «The Axe Files» и продуцирано от CNN и Университета на Чикаго.

 

Обама, чийто втори мандат изтича на 20 януари, изрази увереност, че американската общественост все още го подкрепя, макар да е гласувала в полза на Доналд Тръмп – политическата му противоположност.

 

«Убеден съм, че ако се бях кандидатирал за президент отново, по-голямата част от американския народ щеше да се обедини зад мен», посочи той. Обама призна, че е разочарован от загубата на президентските избори на демократите, когато Хилъри Клинтън бе победена от Тръмп с резултат, който почти никой не прогнозира.

19 минути, Фокус, News Front

Последната законодателна дейност на Обама ще затрудни сериозно Тръмп

 

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023