Личности

Тръмп избра близкия до Кремъл шеф на ExxonMobil за държавен секретар на САЩ!

Тръмп избра близкия до Кремъл шеф на ExxonMobil за държавен секретар на САЩ!

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп официално издигна ръководителя на петролната компания ExxonMobil Рекс Тилерсон за поста държавен секретар на САЩ. Близък до Кремъл, той ще ръководи проруската политика на Тръмп, коментират западни медии.

Рекс Тилерсон

„Той е много повече от шеф на компания, заяви в неделя Доналд Тръмп по Fox News. Той познава много чужди лидери и ги познава добре. Сключвал е колосални договори в Русия – за своята компания, разбира се“, каза новоизбраният президент.

Награден от Владимир Путин през 2013 г., Рекс Тилерсон работи от повече от 20 г. с Игор Сечин, който е близък на Кремъл и шеф на руския гигант „Роснефт“. Именно Тилерсон договори партньорството на остров Сахалин през 90-те г. и през 2011 г. подписа двустранен договор за проучване и добив в Сибир и Арктика, припомня „Фигаро“.

 

Рекс Тилерсон се обяви против санкциите, наложени на Русия, когато неговата компания трябваше да спре сондажите в Карско море, след присъединяването на Крим към Руската федерация. Рекс Тилерсон е близък също с петролните сили в Персийския залив, в частност с катарските, и засили присъствието на Exxon в Южен Ирак и Иракски Кюрдистан.

Освен силна личност и призната интелигентност, Рекс Тилерсон отговаря и на критериите на Доналд Тръмп: бизнес опит, липса на предубеждения, богатство, което свидетелства за неговия успех. Тексасецът ще се пенсионира в Exxon Mobil с около 300 млн. долара.

ГЛАСОВЕ

http://www.glasove.com/categories/novini/news/trymp-izbra-shefa-na-exxonmobil-za-dyrzhaven-sekretar

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023