Коментари

Бай Ганьо, ти нали беше либерал? Или как политици и политолози обръщат палачинката!

Бай Ганьо, ти нали беше либерал? Или как политици и политолози обръщат палачинката!

зеленогор4c_i15v8s

В понеделник рано сутринта дежурните в телевизора политолози имаха почивка. Мястото им зае Найден Зеленогорски. “На България е нужен модерен консерватизъм!”, блесна той с високонаративен политологичен анализ. И добави за целите на Реформаторския блок: “Ще направим всичко възможно за разширяване на проекта, да обединим около себе си дясноконсервативна енергия”.

Тази дясноконсервативна енергия ще да е много специална. Защото покрай нея Зеленогорски трябва да низвергне… партийния си лидер Меглена Кунева, чийто заместник е той. Днес всички са забравили, но

един от символите на българския либерализъм в периода на прехода е именно Кунева.

Преди десетина години, като пълномощник на НДСВ, член на европейския парламент и европейски комисар, тя бе виден активист на Европейската либерална демократична и реформистка партия, на Либералния алианс и каквото се сетите друго европейско и либерално… Дори стана “Лице на месец февруари” на календар с други европейки – либералки. През 2011 г. в кандидат-президентската кампания каза по телевизията: „Аз съм либерал и центрист“.

Всичко това не ѝ попречи, разбира се, през 2012 г., да кандидатства с новоучреденета си партия “България на гражданите” в Европейската народна партия – стълбът на “умния и красив” консерватизъм на Стария континент. С подобна метаморфоза може да се похвали само Яне Янев, който около 2000 г. бе земеделец, веещ знамето на Стамболийски, а 5 години по-късно се пръкна лидер на РЗС и консерватор.

След избора на Доналд Тръмп в САЩ и успехите на европейски националисти и консерватори духа нов вятър, затова такива като Зеленогорски първи тичат пред него. Нищо чудно и Кунева да се окаже още по-напред.

Не са единствени. Спринтира и “вторият ешелон” – политолози, антрополози и други, дето не обичат ралото (“Либерал, е този, който либи ралото” – Иван Вазов, героят му Благодумов). “Проектът за глобално либерално общество беше предаден отвътре, от стожерите на англосаксонската цивилизация, и това се случи буквално пред очите ни последната година. В новата ситуация външният натиск да се правим на нещо, което не сме, рязко отслабва и ние бързо се връщаме към селските си корени. Българските либерални елити – и не само те – се оказаха напълно неподготвени за този регрес. Техният грях е в отказа да видят и разберат човешката природа под повърхността на идеологическия фурнир. За тази избирателна слепота допринесе самодоволната, редукционистка и лицемерна идеология на неолиберализма. Либералното социално инженерство се е оказало ялово”, заяви наскоро в интервю Харалан Александров. На уточнението на журналиста, че

и той бе член на тази “либерална яловост”,

клетият Харалан се ожали: “Разбира се, затова съм толкова гневен. В момента, в който си дадох сметка колко безпомощно и вредно е социалното инженерство, започнах да говоря общо взето това, което казвам сега”.

Още много хора предстои да обърнат палачинката. Много и все така много мили.

Барикада

http://baricada.org/baj-ganio-liberal/

Коментари

More in Коментари

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024