Личности

Ленин може да е следващият президент на Еквадор! Вижте кой е фаворитът и с какво е известен!

Ленин може да е следващият президент на Еквадор! Вижте кой е фаворитът и с какво е известен!

Пълното име на фаворита в сондажите преди изборите за държавен глава през февруари е Ленин Волтер Морено Гарсес – бивш вицепрезидент и настоящ специален пратеник на генералния секретар на ООН по проблемите на хората с увреждания

Кандидат-президентът Ленин Волтер Морено по време на предизборен митинг в Еквадор
Кандидат-президентът Ленин Волтер Морено по време на предизборен митинг в Еквадор

В първия работен ден след новогодишните празници в Еквадор стартира предизборната кампания преди вота за нов държавен глава на страната, насрочен за 19 февруари. Сегашният еквадорски ръководител Рафаел Кореа, който приключва вече втори мандат на поста, няма право, а и не иска да се кандидатира отново. Но политическата му линия се очаква да бъде продължена от сочения за фаворит в надпреварата бивш вицепрезидент с колоритното име Ленин Волтер Морено Гарсес. Той е излъчен като кандидат на политическата формация на Кореа – движението Alianza PAIS (Съюз „Страна” – като думата за страна тук е абревиатура, означаваща „Горда и суверенна родина”).

От Великата френска до Великата октомврийска

Ленин Волтер Морено Гарсес е роден в еквадорската зона на Амазония на 19 март 1953 г. в семейство на учители, влюбени във всички революции – от Великата френска до Великата октомврийска. Оттам и необичайното му име. Баща му още от юноша го напътствал да чете трудовете и на Волтер, и на Ленин.

Когато десетилетия по-късно вече порасналият и утвърдил се като политик Ленин Волтер Морено Гарсес дава интервюта, винаги отбелязва, че все пак предпочита името на вожда на болшевишката революция. „Той обедини идеалите си с революционните действия. И макар с годините нашата партия да еволюира доста, все пак социалистическите чувства продължават да ни водят,” казва еквадорският Ленин пред испанския в. „Ел Паис” през 2012 г. Така че дългото му и звучно име днес масово е известно в по-краткия си вариант – Ленин Морено. Което също звучи достатъчно ефектно, защото думата „морено” на испански означава „мургав”.

Името обаче е най-малката от всички вълнуващи истории около най-вероятния бъдещ президент на Еквадор. Завършил публична администрация в Централния университет на Еквадор, той години наред работи в туристическия бранш – първо със собствена фирма, а после и като изпълнителен директор на Националната федерация на камарите по туризма. Но през 1998 г. се случва инцидент, който преобръща живота му. На улицата се опитват да откраднат колата му, той се противопоставя и при спречкването е прострелян лошо в гръбначния стълб, което го оставя парализиран от кръста надолу.

Смях от инвалидната количка

Подобна драма е способна да срине не само човешката физика, но и психика. Не е такъв обаче случаят с Ленин Морено. Той приема изпитанието като поредното предизвикателство за преодоляване. И, борейки се със собствения казус, не само става най-известният еквадорски активист в отстояване на правата на хората с увреждания, но разработва и цяла теория и технология на… смехотерапията като средство за преодоляване на стресови ситуации. Издава над 10 авторски книги за толерантността и за ролята на хумора в общественото разбирателство. Става и автор на над 3000 вица.

Творбите му се разграбват като топъл хляб, сказките му и конференциите, посветени на жизнеутвърждаващата роля на смеха, винаги са масово посещавани и го превръщат в истински гуру на рецептите за пълноценен и щастлив живот.

„Доброто чувство за хумор подобрява отношенията между хората поне на 50%. Освен това има аналгетични и превантивни свойства – предпазва от болести,” уверява Ленин Морено. Той задължително добавя към тази рецепта и солидарността, която според него е „антидепресант, защото създава радост от това, да можеш да помагаш на други човешки същества”. Обобщава: „Онова, което ни кара да се смеем, е случайната среща с нещо, което чупи логиката. Хубавият хумор е големият триумф на духа”.

Ето така Ленин Морено „чупи логиката”, когато, седнал в инвалидната си количка, но искрящ с отлично настроение, печели всеобщите симпатии по време на предизборната президентска кампания през 2006-та. Тогава той се състезава в двойка с младия и харизматичен икономист и поборник за социална справедливост Рафаел Кореа, като негов вицепрезидент. И печелят. Трудно е да се прецени чий принос за победата е по-голям…

Кандидат за Нобел

Когато поемат властта в началото на 2007-ма, Кореа оставя в ресора на Ленин Морено целия социален сектор. Впечатляващите реформи там са дело именно на този необичаен вицепрезидент, който винаги проучва проблемите „на терен”, независимо от не винаги лесното за инвалидната му количка придвижване. Енергията и усилията му дотолкова успяват да подобрят положението на хората с увреждания в Еквадор, че това привлича вниманието и на ООН, откъдето черпят от експертния му опит. Избран е и за председател на Комитета за елиминиране на всички форма на дискриминация срещу хората с увреждания към Организацията на американските държави. През 2012 г. е номиниран от еквадорското правителство и от социални организации за Нобеловата награда за мир.

На изборите през 2012-та вицепрезидентът Ленин Морено се включва активно в кампанията на президента Кореа и за втори мандат. Те отново печелят. Но условието на веселия инвалид е, че ще остане на втория пост в държавата само още една година, до 2013-та. След това иска да се оттегли от активната политика, да се посвети на книгите си и на социалната си активност в помощ на хората с увреждания.

За това научава и шефът на ООН Бан Ки Мун, който веднага изпраща свои емисари при Ленин Морено – да го убеждават от 2013-та нататък да стане специален пратеник на генералния секретар на световната организация по проблемите на хората с увреждания. И еквадорскят „мургав Ленин” приема. Поради което му се налага да се пренесе в Женева, където са централните офиси на съответната служба на ООН. (И където руският болшевишки лидер също навремето се е подвизавал доста…)

Отново на политическата писта

Хуморът и солидарността са "оръжията" на Ленин Морено
Хуморът и солидарността са „оръжията“ на Ленин Морено

Политиката все пак не може да „пусне” Ленин Морено. След 6 години много интензивна международна дейност, която му донася високо признание вече и на световно ниво, той отново е призован на политическата сцена в Еквадор. Очевидно след оттеглянето на Кореа няма как да се намери по-подходяща и по-магнетична личност от „мургавия Ленин” за продължаването на досегашния социален курс на управление в страната.

Разбира се, натискът за обръщане на латиноамериканското политическо махало надясно е много силен из целия континент. И е несъмнено, че конфронтацията за тази президентска надпревара в Еквадор ще е крайно изострена. Но за Ленин Морено това очевидно ще е и още едно предизвикателство да докаже валидността на теорията си за хумора и солидарността.

 

Къдринка Къдринова, Барикада

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023