Личности

Sunday times „събра“ Тръмп и Путин в Рейкявик! Екипът на милиардера отрече за подготвяна среща!

Sunday times „събра“ Тръмп и Путин в Рейкявик! Екипът на милиардера отрече за подготвяна среща!

putin trump tag team
Екипът на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп опроверга съобщението, че той се готви да се срещне с руския президент Владимир Путин в Рейкявик.
По данни на агенция „Блумбърг“, говорител на Тръмп е определил информацията като „стопроцентова лъжа“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според британския в. „Сънди таймс“ Тръмп искал да се срещне с Путин в исландската столица няколко седмици след встъпването си в длъжност и бил започнал работа по договор за ограничаване на ядрените оръжия.

Вестникът съобщи, че членове на екипа на Тръмп заявили пред британски дипломати, че новият американски президент ще се срещне с руския си колега по време на първото си посещение в чужбина.

Предпочитаният вариант за срещата между лидерите била исландската столица Рейкявик, както и преди три десетилетия, съобщава се в статията, цитирана от ТАСС.

През октомври 1986 г. в Рейкявик се състоя историческата среща между тогавашния американски президент Роналд Рейгън и генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов, станала важна стъпка към приключването на Студената война.

На срещата беше обсъден въпросът за съкращаване на стратегическите оръжия. Подобна тема може да бъде обсъдена и този път, отбелязва изданието.

„В опит за презареждане на отношенията между Кремъл и Запада Тръмп ще започне да работи над споразумение за ограничаване на ядрените оръжия“, се казва в статията.

Източниците на в. „Сънди таймс“ са обсъдили тези планове със служители на руското посолство в Лондон. Според тях Москва има намерение да приеме срещата на най-високо равнище.

Според исландския в. „Моргунбладид“, исландското правителство засега не е получавало официална молба за съдействие в организацията на срещата.

Ако получат такава, Исландия е готова да внесе своя принос в подобряването на отношенията между САЩ и Русия, също като през 1986 г., заявил е външният министър на страната Гудлаугур Тор Тордарсон, цитиран от ТАСС.

Dir.bg

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023