usa x russia

Долната камара на руския парламент – Държавната дума, започва разследване на американските медии, които действат в Русия, ход, който идва на фона на нарастващото подозрение в Америка за руска намеса включително в избирането на Доналд Тръмп за президент, съобщава „Асошиейтед прес“.

Изявлението, публикувано на сайта на Думата, не уточнява как ще бъде проведено разследването или какво би могло да бъде сторено с неговите резултати. Целта е да се установи дали медиите от САЩ, работещи на територията на Русия, соъществяват дейността си в съответствие с руските закони, уточняват Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

В огласено снощи решение на парламента в Москва се казва, че ще бъдат разследвани Радио „Свобода“, Гласът на Америка, Си ен ен и още няколко други американски медии.

Заместник-председателят на Държавната дума Константин Затулин, който е инициатор на разследването, го нарече „отговор на действията на американски политици, които систематично обвиняват руските медии в намеса във вътрешните работи на САЩ“.

В изявлението се изтъква законопроект, внесен тази седмица, който ще даде на правосъдното министерство на САЩ правомощия да разследва руската държавна англоезична телевизия RT за потенциални нарушения на Закона за регистрация на чужди агенти.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/darzhavnata-duma-zapochva-razsledvane-sreshtu-amerikanskite-medii-v-rusiya.html