Русия

Лавров: Русия няма да остави жителите на Донбас в беда!

Лавров: Русия няма да остави жителите на Донбас в беда!

Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Türkiye'nin indirdiði Suriye Havayollarý'na ait uçakta kargo içeriði ve belgeler açýsýndan uluslar arasý hukuku ihlal eden herhangi bir durum olmadýðýný söyledi. Bakan, Türkiye'den büyükelçilik görevlilerinin Rus vatandaþlarýna ulaþmasýna neden engel olunduðu ile ilgili açýklama beklediklerini yineledi.

„Русия в никакъв случай няма да остави жителите на Донбас в беда“ – заяви  министърът на вътрешните работи Сергей Лавров в интервю за „Аргументи и факти„, цитирано от „Взгляд“ във вторник (28 март).

Лавров посочи, че процесът на урегулиране на Югоизточна Украйна е в застой поради постоянното нежелание на украинското ръководство да изпълни своите задължения по Минското споразумение.По думите на министъра главното, което изисква Минското споразумение, това е пряк диалог между Киев и Донецк и Луганск. Той подчерта, че относно гаранцията за безопасност и принципите за изграждане на съвместно бъдеще на Киев и Донбас могат да се договорят само директно – за това не могат да помогнат нито Русия, нито новият американски президент.

Лавров заяви, че Русия няма никакви териториални претенции по отношение на съседните народи. „Русия е мирна държава“ – подчерта той. Министърът каза, че Русия е заинтересована от това да е заобиколена от проспериращи страни, с които може да изгради партньорски отношения.

Руски дневник

 

Русия

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024