Личности

ПОТВЪРДЕНО! Тръмп реже парите за „Америка за България“ и други соросоидни НПО-та!

ПОТВЪРДЕНО! Тръмп реже парите за „Америка за България“ и други соросоидни НПО-та!

ТРЪМПClMyEJxWAAAmTNL
Проектобюджетът на президента Доналд Тръмп предвижда 28-процентно съкращаване на парите за Държавния департамент и помощта на САЩ за другите страни, съобщиха американски медии. Това означава, че фондации като „Америка за България“ и други НПО-та по света ще останат без финансиране. Както е известно парите за тях идват от американския бюджет, отбелязва Канал 3. Повечето от тези НПО-та обаче не скриваха позициите си срещу настоящия американски президент по време на предизобраната кампания и открито лобираха за неговите конкуренти.

Тръмп представи вчера част от бюджетния план, който включва увеличаване на разходите за отбраната и намаляване на средствата за помощ за чужбина и защита на околната среда, предаде АП.

При съставянето на проектобюджета, по думите на Тръмп пред екипа му, възгледите на президента са превъплътени „в числа“, отбеляза директорът по бюджета Мик Мълвени, посочвайки повечето пари, отделени за отбрана, гранична сигурност и правоприлагане.

Имате кандидат с мотото „Америка на първо място“, имате и бюджет с мотото „Америка на първо място“, каза Мълвени.

Бюджетът на Държавния департамент ще бъде орязан с 28 процента, най-вече чрез свиване на програмите за помощ за чужбина, докато „основната дипломатическа функция на департамента“ бъде запазена, посочи директорът по бюджета.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който е на посещение в Япония, заяви в Токио, че очевидно нивото на разходите на Държавния департамент са достигнали равнище, което не може да издържи, имайки предвид свиването на финансите за дипломацията на страната му с 28 на сто, информира АФП.

Министерството на отбраната пък ще получи с 10 процента, или 54 млрд. д. повече, а министерството на вътрешната сигурност – с 6 процента, включително 1,5 млрд. долара през текущата година за издигане на стена по южната граница на САЩ и 2,6 млрд. през 2018 г., уточнява ДПА.

Проектобюджетът включва и намаляване на финансирането за Агенцията за защита на околната среда и ще сложи край на участието на правителството в Корпорацията за обществено радио- и телевизионно излъчване (Corporation for Public Broadcasting), която подпомага финансирането на държавните радио и телевизия.

Планът предвижда увеличаване на разходите за отбрана чрез свиване на бюджета по други пера и вероятно ще включва също съкращаване на държавни служители, но много от детайлите ще бъдат определени по-късно, допълва ДПА.

Предстои обаче трудна битка за новия бюджет. Той трябва да бъде приет от най-малко 60 сенатори в 100-членния Сенат, горната камара на Конгреса. В същото време поддръжниците на президента там са 52-ма души. Няма гаранции, че проектът ще бъде подкрепен от всички републиканци сенатори, докато демократите със сигурност ще гласуват против.
Монитор, блиц

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023