САЩ

ШОК! Тръмп реже драстично финансирането за чужбина, ударът за Киев е 70%! Обединява Държавния департамент и USAID!

ШОК! Тръмп реже драстично финансирането за чужбина, ударът за Киев е 70%! Обединява Държавния департамент и USAID!

usaid_seal_blue

Администрацията на САЩ планира да съкрати с над една трета финансовата помощ за развиващите се страни, а също да обедини Държавния департамент и Агенцията по международно развитие, която и без това влиза в неговата структура. Това съобщи списание Foreign Policy, позовавайки се на получената документация и свои източници.

Според 15-страничния бюджетен документ на външното ведомство, финансовата помощ се ограничава за много страни или напълно се отменя, за други обемът се увеличава. Белият дом свързва това решение непосредствено с въпросите за националната сигурност и провъзгласения от Тръмп лозунг «Америка над всичко».

В документа подробно се описва как администрацията на САЩ планира да намали пряката помощ за развиващите се страни през 2018 финансова година, която в страната започна през октомври.

По данни на Foreign Policy, ръководството на Агенцията за международно развитие е съобщило на сътрудниците си за плановете на Белия дом да обедини ведомството и Държавния департамент в рамките на рационализация на работата на изпълнителната власт в страната. Администрацията на САЩ се ръководи от «необходимостта да се постигне по-голяма ефективност в работата на Държавния департамент и Агенцията за международно развитие чрез реорганизация и консолидация с цел гарантиране на ефективна дипломация», цитира изданието своя източник.

По негови данни, властта има намерение да действа по аналогия с процедурата по ликвидацията на Информационната агенция на САЩ, отговаряща за финансирането на информационни и културни програми зад  граница до 1999 г. Тогава бе взето решение да се закрие агенцията и част от програмите й да бъдат предадени на Държавния департамент. Сътрудниците от Агенцията за международно развитие се надяват, че Конгресът на САЩ няма да одобри решението на Тръмп.

Помощта за Украйна

САЩ имат намерение да съкратят помощта за Украйна с 68.8% или  $393 млн — от $570,9 млн на $177,8 млн.

Планира се Киев да бъде лишен от подкрепа по каналите на програмата за помощ за страните от Европа, Евразия и Централна Азия  ($535 млн), но на страната да се предостави помощ в рамките на  $145 млн чрез програмите на Фонда за икономическа подкрепа.

Украйна ще получи увеличаване на финансирането до 30 млн долара по програмата за международно здравеопазване.

Но обемът помощ ще бъде съкратен с  52,8% — от $3,2 млн на $2,8 млн — съкращава се отделянето на средства по тези програми, които се отнасят до Агенцията за международно развитие.

Отмяната на помощите по каналите на Държавния департамент ще засегнат и Азербайджан, Беларус, Казахстан, Туркменистан, а също Куба.

На този етап няма коментар по въпроса от страна на Държавния департамент и Агенцията за международно развитие.

По-рано директорът на Административно-бюджетното управление на Белия дом Мик Малвени съобщи, че финансирането на Държавния департамент на САЩ през следващата година ще се съкрати с 28 %, на Пентагона — ще се увеличи с 10 %.

«Ще видите достатъчно драматично орязване на разходите в Държавния департамент», сподели ръководителят на управлението пред журналисти.

«Това, което ще видите в бюджета на Държавния департамент, е отражение на орязването на програмите за чуждестранна помощ. Считаме, че защитихме «ядрото» на дипломатическите функции на Държавния департамент», заяви Малвени.

Както той потвърди, взетото решение — «не е показател за отношението на президента към Държавния департамент».

Тръмп «твърдо вярва в това, което прави държавният секретар Тилърсън», увери сътрудникът от Белия дом.

За тази година Държавният департамент на САЩ и Агенцията за международни развитие имат на разположение $50,1 млрд.

Сумата е малко над 1 % от разходната част на федералния бюджет на САЩ.

За тази година за дейността на Държавния департамент и Агенцията за международно развитие са поискани $37,6 млрд, от които 12 млрд са планирани да се изразходват за операции в Сирия, Ирак и Афганистан. Ако те бъдат одобрени, Конгресът е замислил увеличаване на разходите по отбрана за следващата година в размер на  $639 млрд.

По-рано лидерът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл в разговор с журналисти увери, че «Конгресът на САЩ едва ли ще одобри този план» за намаляване на разходите на Държавния департамент и Агенцията за международно развитие.

Петя Паликрушева за News Front

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024