Личности

Путин към Меркел: Нашите полицаи не бият демонстранти!… Какво още излезе от срещата между двамата?!

Путин към Меркел: Нашите полицаи не бият демонстранти!… Какво още излезе от срещата между двамата?!

epa05940469 Russian President Vladimir Putin (L) and German Chancellor Angela Merkel (R) meet at the Bocharov Ruchei residence in the Black sea resort of Sochi, Russia, 02 May 2017. German Chancellor Angela Merkel has arrived in Russia for talks with President Vladimir Putin expected to focus on the unresolved conflict in Ukraine and the civil war in Syria.  EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

epa05940469 Russian President Vladimir Putin (L) and German Chancellor Angela Merkel (R) meet at the Bocharov Ruchei residence in the Black sea resort of Sochi, Russia, 02 May 2017. German Chancellor Angela Merkel has arrived in Russia for talks with President Vladimir Putin expected to focus on the unresolved conflict in Ukraine and the civil war in Syria. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Руският президент Владимир каза, че е обсъдил на днешната си среща с германския канцлер Ангела Меркел протестите в Русия срещу неговото управление.
Руските правоохранителни органи действат при протестни акции по-меко в сравнение с онези в редица страни от Европейския съюз, увери Путин на съвместна пресконференция с Меркел.

Руският президент прие германския канцлер на среща в южния черноморски курорт Сочи.

„Обсъдихме (този въпрос) с г-жа канцлера и аз обърнах внимание на това, че правоохранителните органи в Русия се държат много по-сдържано и либерално от колегите си в „някои европейски държави“, подчерта той, цитиран от ТАСС и БТА.

Путин посочи конкретно, че руските правоохранителни органи, за разлика от онези в неназовани от него страни от ЕС, не използват палки и сълзотворен газ за разгонване на демонстранти. Руските правоохранителни и съдебни органи действат в рамките на съществуващото законодателство, „спазвайки реда, дисциплината, но едновременно с това и правата на всички граждани на Русия да изразяват своята гледна точка в рамките на закона“, подчерта той.

Руският президент увери, че страната му никога не се е месила във вътрешната политика на други държави, и на свой ред призова другите да не се месят във вътрешните работи на Русия.

„Никога не се месим нито в политическия живот, нито в политическите процеси в други страни. Много би ни се искало никой да не се меси в нашия политически живот, в политическия живот на Русия“, подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

Той изрази съжаление, че наблюдава „точно противоположните неща“.

„В продължение на много години наблюдаваме опити за повлияване на вътрешнополитическите процеси в Русия“, каза Путин.
Руският президент отхвърли конкретно обвиненията, че страната му се е намесила в президентските избори в Съединените щати през ноември, предаде Ройтерс.

Тези твърдения са резултат от вътрешнополитическите борби в САЩ, коментира той.
Путин обърна внимание, че тези обвинения не са били потвърдени от никого, съобщи ТАСС.

Руският президент призова за пълно и безпристрастно разследване на химическата атака в Сирия миналия месец, предаде Ройтерс.

„Виновните трябва да бъдат намерени и наказани. Това може да стане само след безпристрастно разследване“, каза Путин, визирайки нападението с отровен газ в контролирания от бунтовници северозападен сирийски град Хан Шейхун миналия месец.

Руският президент подчерта, че конфликтът в Сирия може да бъде решен „само с мирни средства и под егидата на ООН“.

Русия има и ще поддържа контакт със Съединените щати за уреждане на ситуацията в Сирия, отбеляза Путин, цитиран от ТАСС.

Друга основна международна тема на разговора между Путин и Меркел бе конфликтът в Украйна. Руският президент определи ситуацията в бившата съветска република като източник на сериозно безпокойство.

Днес потвърдихме необходимостта от изпълнение на Минските споразумения за Украйна от всички страни в конфликта, отбеляза Путин, цитиран от Ройтерс.

Руският президент каза, че тежката ситуация в Донбас е резултат от „всевъзможните блокади„, наложени на контролираната от проруските сепаратисти територия от украинското правителство, предаде ТАСС. За изпълняване на Минските споразумения за уреждане на украинския конфликт е необходим пряк диалог между Киев и бунтовниците, отбеляза Путин.

Меркел на свой ред подчерта, че прилагането на тези споразумения може да доведе до свалянето на наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия.

„За мен целта е да се достигне до такъв момент при изпълняването на Минските споразумения, който ще позволи на Европейския съюз да свали санкциите си срещу Русия“, допълни Меркел, цитирана от Ройтерс и „Фокус“.

Руският президент увери, че никой не се опитва да отдели Донбас от Украйна. Събитията в югоизточната част на тази страна са резултат от „държавния преврат, от противоконституционната смяна на властта в Киев“, каза той.

Друга тема на разговорите между двамата лидери бе предстоящата на 7 и 8 юли среща на върха на Г-20 в северния германски град Хамбург.
Германия е ротационен председател на групата тази година и Меркел посещава страните членки в рамките на подготовката на форума.

Русия е готова да съдейства за успешното провеждане на срещата на върха, каза Путин, цитиран от ТАСС. Той наблегна на продуктивното взаимодействие между Русия и Германия в рамките на Г-20, включително в борбата с финансирането на тероризма, прането на пари, укриването на данъци и корупцията.

Развиването на руско-германското сътрудничество е важно за мира и сигурността в Европа, подчерта Путин.

Той допълни, че взаимодействието между Русия и Германия има голям принос за стабилността на световната икономика. Руският президент призна, че „има още много проблеми, които пречат“, и допълни, че те ще бъдат обсъдени по линия на предложения от Германия преговорен процес под егидата на Г-20 и отвъд неговите рамки.

Русия е конструктивен партньор, но санкциите могат да бъдат вдигнати само след пълното изпълнение на минските споразумения„.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция с руския лидер Владимир Путин в Сочи, съобщават руски медии и АП.

Канцлерът каза, че „ние имаме различни мнения за причината за конфликта„, подчертавайки, че Берлин вярва в демократичната легитимност на украинското правителство.

Запитана от репортер за вероятността да бъде сключено ново споразумение във връзка с уреждането на украинския конфликт, Меркел категорично подчерта, че е против нова сделка.

Според нея всички страни искат да предотвратят допълнително ескалиране на конфликта и че нормандските разговори помагат по отношение на това.

Ще обсъдим Сирия и Украйна, обяви Путин в началото на срещата с Меркел

Относно Сирия тя изрази подкрепата си за спирането на огъня и готовност да си сътрудничи с Русия в борбата срещу тероризма.

„Ние също обсъдихме ситуацията в Сирия. Като федерален канцлер аз подчертавам, че искаме да направим всичко по силите си в подкрепа на спирането на огъня, прекратяването на боевете, за да помогнем на хората…Ние също обсъдихме ситуацията в Либия. Обединени сме по отношение борбата срещу международния тероризъм. Русия и Германия тук могат да си сътрудничат по-тясно“, отбеляза Ангела Меркел.

Меркел в Сочи – за Украйна, Сирия, руските хакерски атаки

Канцлерът също засегна казуса с правата на гейовете в Чечня. Меркел поясни, че е помолила Путин да помогне за спазване на правата на хомосексуалистите след информация за преследването им.

Германският лидер изтъкна, че иска да продължи да се „опитва да намери решения“ на глобалните проблеми и че „Русия естествено е важен партньор“.

Путин от своя страна обяви, че е обсъдил с германския лидер подготовката за Г-20 в Хамбург през лятото, както и ситуацията в Сирия и Украйна.

„Ситуацията в Украйна остава източник на сериозно безпокойство“, каза руският държавен глава и добави, че по време на днешните разговори двамата лидери „са потвърдили необходимостта минските споразумения да бъдат изпълнени от всички страни“.

Снимка 291485

Източник: ЕПА

Не е възможно да се съставят нови планове, според него, докато съществуващите все още не са изпълнени. След това той припомни, че „никой не е отцепвал Донбас от Украйна“, а по-скоро Киев е наложил блокада.

Путин обясни още, че Нормандският формат работи, но враждуващите страни в Украйна трябва да търсят пряк диалог.

Президентът на Русия също разкри, че са обсъдили сирийския конфликт. По думите му двамата лидери са се съгласили, че са необходими по-активни преговори.

„Решително осъждаме всяко използване на химически оръжия“, повтори той и продължи, че двете страни са съгласни, че е необходимо пълно разследване на атаката в Хан Шейхун.

Виновниците трябва да бъдат открити и наказани, подчерта Путин и добави, че това „може да стане само след безпристрастно разследване“.

Dir.bg, Нюз БГ

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023