Личности

Тръмп кастри наред: Всеки да си знае мястото! Най-култовите случки от срещата на върха в Брюксел в безкомпромисно ВИДЕО/СНИМКИ!

Тръмп кастри наред: Всеки да си знае мястото! Най-култовите случки от срещата на върха в Брюксел в безкомпромисно ВИДЕО/СНИМКИ!

1495731020-t
Световните медии показаха някои от най-интересните и любопитни случки от срещата на върха на НАТО, която се проведе в Брюксел. Първоначално се появи новината за силното ръкостискане на френския президент Макрон. Когато той се видя с американския си колега Доналд Тръмп толкова силно стисна ръката му, че тя чак побеля. Интересно е обаче, че именно обитателят на Белия дом се слави със здрава ръкохватка, на която до момента само таджикистанският му колега издържа.
Интересна случка от Брюксел се разигра и в момента, в който генералният секретар на Алианса прикани всичките гости – лидери на страните, да заповядат на срещата.

epa05989569 epa05989461 US President Donald J. Trump (R) speaks next to NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) during a statement to the media at the NATO summit in Brussels, Belgium, 25 May 2017. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a one-day meeting. EPA/ARMANDO BABANI EPA/STEPHANIE LECOCQ

Тогава американският главнокомандващ избута на министър-председателят на Черна гора Душко Маркович, за да застане на по-предна позиция. Това видео, което бе публикувано в „Туитър“, бързо събра почти 10 хиляди прегледа. Президентът на Португалия пък грубо наруши протокола.
1495731020-t2
По предварителен сценарии последен на срещата е трябвало да пристигне именно Доналд Тръмп именно в ролята си на най-важния гост. Марселу Рибелу ди Соза обаче се появил след американския президент и обра цялото внимание на медиите в един момент.

Тръмп порица страните членки на НАТО, че не плащат справедливия си дял, за да защитават дългогодишния алианс, съобщава „Асошиейтед прес“.

Тръмп изрази острия си упрек в Брюксел, град, който някога нарече „пъкъл“, където той се обърна към лидерите както на Европейския съюз, така и на НАТО, двойка съюзници, чиято необходимост той постави под въпрос по-рано.

В блестящата нова щабквартира на НАТО Тръмп се върна към отдавнашния си призив към страните членки да поемат справедливия си финансов дял, мъмрейки лидерите на останалите страни членки да допринесат повече, докато те са слушали в неловко мълчание.

Той се оплака пред останалите държавни ръководители на страните от НАТО, че тежестта на отбраната, с която САЩ са се нагърбили в продължение на много години, не е справедлива за данъкоплатците.

Това не е честно към хората и данъкоплатците на САЩ„, подчертал Тръмп, допълвайки: „Ако страните от НАТО направят своя пълен принос, тогава НАТО ще бъде дори по-силен, отколкото е днес, особено във връзка със заплахата от тероризъм.“

Тръмп също така не потвърдил изрично, че атаката срещу която и да е страна членка на военни алианс, е атака срещу всички, както гласи чл. 5 от договора на Организацията на северноатлантическия договор.

28-те страни членки, плюс скоро присъединяващата се Черна гора, ще подновят старото си обещание постепенно да вървят към 2 процента разходи от БВП за военни нужди до 2024 г. Само пет страни понастоящем изпълняват целта: Великобритания, Естония, Гърция, Полша и САЩ, като последните харчат повече за отбрана, отколкото всички останали съюзници заедно.

Речта на Тръмп в щабквартирата на НАТО дойде часове след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че разговорите с него са произвели остри различия във възгледите относно Русия. ВИДЕОТО МОЖЕ ДА ПРОСЛЕДИТЕ ЧРЕЗ ТОЗИ ЛИНК:

Блиц, Нюз бГ

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023