Личности

Голям дипломатически успех за Москва! Вижте кого си назначи шефът на ООН Антонио Гутериш за свой заместник и какво ще ръководи!

Голям дипломатически успех за Москва! Вижте кого си назначи шефът на ООН Антонио Гутериш за свой заместник и какво ще ръководи!

гутериш69_ppid93
За първи път от съветските времена генералният секретар на ООН Антониу Гутериш си назначи заместник от Москва, който оглави новото контратерористично бюро.  Така Москва постигна голям дипломатически успех – за първи път от разпадането на СССР нейн дипломат стана зам.-генерален секретар на ООН, като оглави новото контратерористично бюро, пише „Взгляд“.

Това е Владимир Воронков, бивш преводач на Брежнев и Черненко.

Така ООН призна не само нарастващия престиж на Русия на световната арена, но и приноса на страната ни в реалната борба с тероризма.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи за свой заместник представител на Русия – 64-годишния Владимир Воронков. Същевременно Воронков ще оглави бюрото за борба с тероризма, създадено едва преди седмица с резолюция 71/291 на Общото събрание.

„Според мен имаме проблеми с координацията между 38-те структури, в рамките на ООН се занимават с въпросите на контратероризма. Естествено трябва да имаме една специална служба с едно отговорно лице и това длъжностно лице ще бъде назначено тази седмица“, заяви Гутериш, цитиран от Интерфакс.

„Най-напред искам да поздравя ООН за този избор: Владимир Воронков е уникален специалист, страхотен човек. А на самия Владимир Иванович искам да пожелая успех и всичко най-добро, още повече че днес има рожден ден“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Воронков ще стане първият представител на Русия на толкова висок пост в системата на ООН, макар че по времето на Съветския съюз генералният секретар на организацията винаги имаше заместник от Москва.

Сега сред 11-те заместници на Гутериш има представители на всички страни постоянни членки на Съвета за сигурност, освен Русия – САЩ, Китай, Великобритания и Франция.

Създаването на новия орган беше предложено през февруари от самия Гутериш.

„Ето предварителното ми предложение: работната група за реализирането на Глобалната антитерористична стратегия и Центърът на ООН по въпросите на борбата с тероризма да се отделят от Департамента по политическите въпроси и да се създаде ново Бюро за борбата с тероризма“, каза той пред Общото събрание на ООН.

Новият орган ще осигурява необходимата координация в антитерора между отделните страни, ще мобилизира съответните ресурси и ще гарантира прозрачност в дейността на ООН, насочена срещу тероризма, посочи Гутериш.

Бившият съветски и руски дипломат Александър Белоногов, посланик на Съветския съюз в ООН през периода 1986-1990 г., приветства решението на генералния секретар.

„Не е тайна, че Русия от години вече поставя въпроса сред заместниците на генералния да се нареди и неин представител. Останахме единствената държава – постоянна членка на Съвета за сигурност, която няма пост на заместник“, каза Белоногов пред „Взгляд“. Той припомни, че в съветско време представители на страната десетилетия наред са били зам.-генерални секретари, „но през руския период всичко това рухна“.

„Освен това назначаването на един толкова висок пост е значимо именно защото борбата с международния терор добива особена важност“, отбеляза Белоногов.

За възможното назначение на Воронков в централата на ООН по-рано бяха съобщили източници, които разказаха за срещата на Гутериш с руския постоянен представител в международните организации във Виена.

„Борбата с тероризма е един от проблемите, по които мнозинството от страните могат да работят заедно с Русия“, заяви пред Ройтерс високопоставен западен дипломат. При това той призна, че Западът и Русия имат различни гледища по въпроса „какво се смята за тероризъм“.

Дипломатът призна също, че „руснаците са недостатъчно представени в ООН на най-високо равнище“.

„Заместник-генералният секретар в ООН ще може да демонстрира стратегическо лидерство в борбата с тероризма. Той ще участва във вземането на решения в ООН“, съобщи вчера представител на световната организация, като изтъкна, че Воронков има зад гърба си над 30-годишен опит от работата си във външното министерство.

Руският представител владее английски и полски език.

Както припомня „Комерсант“, през 1975 г. бъдещият дипломат е завършил история в Московския държавен университет. Кариерата си започва като преводач, работи на най-високо равнище – превеждал е за генералните секретари на ЦК на КПСС Леонид Брежнев и Константин Черненко.

От 1989 г. работи в системата на руското външно министерство. Имаше слухове, че Москва е предлагала за поста своя посланик в САЩ Сергей Кисляк и зам.-министъра на външните работи Генадий Гатилов.

Президентът на Центъра за стратегически комуникации Дмитрий Абзалов не изключва възможността като кандидат за тази длъжност наистина да е бил разглеждан Кисляк, но вероятно е бил преценен като неподходящ, понеже е можел да стане „сериозен дразнител“ за САЩ и за него би било „по-трудно да намери общ език с европейците“.

По принцип обаче според Абзалов подобен орган в ООН е трябвало да бъде създаден още преди десет години.

„Ние сме единствената страна, която целенасочено и последователно се бори с тероризма, и то доста успешно. Сирия е пряко потвърждение за това“, каза той пред „Взгляд“.

Политологът е сигурен, че Воронков няма да има сериозни проблеми в отношенията с колегите си въпреки разликата в отношението към някои терористични движения.

Според него основната му задача ще бъде борбата с международния, а не с локалния тероризъм, сиреч с общопризнати терористични организации – такива като „Ислямска държава“, „Джебхат ан Нусра“ и „Боко харам“.

„Интересът на основните играчи от антитерористична борба в чист вид, без политизиране, е много голям“, твърди експертът.
ВЗГЛЯД
* Оригиналното заглавие на текста е: „За първи път от съветските времена генералният секретар на ООН си назначи заместник от Москва “

Превод за БТА на Андрей Шарков.

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023