Личности

Джеймс Коми пред Сената на САЩ: „Тръмп е лъжец!“ Уволнен бил заради разследването за намесата на Москва!

Джеймс Коми пред Сената на САЩ: „Тръмп е лъжец!“ Уволнен бил заради разследването за намесата на Москва!

 

КОМИ04052017hd01

Тръмп е лъжец. Това заяви пред сената на САЩ уволненият от президента директор на ФБР Джеймс Коми, пише „Сега“. Бившият шеф на агенцията заяви още, че намесата на Русия в изборите в САЩ е безспорна.

Той започна да дава показания пред сенатската комисия по разузнаването в препълнена със стотици зрители зала. Коми трябва да даде разяснение във връзка с обвиненията, че държавният глава се е опитвал да влияе върху разследването на руската намеса в президентските избори.

Всички телевизионни канали излъчват на живо, а желаещи да намерят място в залата, чакаха още от сутринта на дълга опашка. Някои фирми са пуснали служителите си, за да гледат разпита.

Коми вчера разпространи изявление, в което подробно описва как Тръмп многократно го е тормозил по-рано тази година заради разследването на руската намеса и вероятното тайно споразумение с членове на предизборния му екип.

Сенаторите ще се концентрират върху това дали действията на Тръмп, който уволни Коми на 9 май, са препятствали правосъдието. Това е сериозно престъпление, което потенциално може да подкопае президентството.

Кореспондент на Шпигел предаде, че заведенията край Конгреса са пълни. Всички са вперили очи в тв екраните. Много заведения предлагат безплатна напитка за всеки туит на Тръмп. Тръмп засега не реагира в Туитър.

На думите на Коми, че Тръмп е лъжец, са избухнали аплодисменти в заведенията.

Коми съобщи, че се е опасявал, че Тръмп ще лъже за съдържанието на разговорите им. И затова след всеки разговор си е водил паметни бележки. След срещите си с неговите предшественици Обама и Буш-младши не се е налагало да го прави.

Коми заяви пред специалната сенатска комисия по разузнаването, че за пръв път разбрал, че Русия може да извършва кибератаки срещу американски институции през лятото на 2015.

„Първата информация за кибератаки, свързани с Русия, получих в края на лятото на 2015”, каза Коми.

Бившият шеф на ФБР потвърди, че президентът не е разследван персонално за намесата на Русия. Също така каза, че Тръмп никога не му е казвал да спре разследването. Но тъй като Тръмп неколкократно го питал иска ли да остане директор на ФБР, Коми останал с впечатлението, че Тръмп ще поиска нещо срещу това.

Коми каза също пред комисията по разузнаване на Сената, че е бил уволнен от президента Доналд Тръмп, за да бъде променен начинът, по който се води разследването за предполагаема намеса на Русия в изборите миналата година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Коми допусна, цитиран от Ройтерс, че нещо в начина, по който е водел разследването, е карало Тръмп да се чувства под натиск и го е дразнело.

Откритото изслушване на бившия директор на ФБР пред сенатската комисия по разузнаването завърши, съобщи Франс прес.

Очаквано с огромен интерес, то продължи около 2 часа и 40 минути.

Епицентър

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023