САЩ

Ноам Чомски: Скандалите около Тръмп служат за отвличане на вниманието! Но ето какво се случва зад завесата…

Ноам Чомски: Скандалите около Тръмп служат за отвличане на вниманието! Но ето какво се случва зад завесата…

chomsky

Един от най-уважаваните учени и интелектуалци в света – Ноам Чомски, продължава да е един от малкото гласове,които разкъсват мрака на медийната пропаганда

В една от най-скорошните си лекции пред Асоциацията на американските географи, Чомски говори за скандалите около администрацията на Тръмп и срещата на Доналд Тръмп-младши с руски адвокат. Според него тази среща трябва да се разглежда по-скоро като отговорен дипломатически акт, отколкото като опит за тайно споразумение. Медиите от своя страна биха били доста по-полезни, ако се опитат да вникнат какво се случва зад завесата на най-популярното американско реалити шоу.

Това, което се извършва, е една много систематична операция с две основни цели. Първата е тази на Стив Банън – непременно да бъдат превзети главните страници на вестниците, да бъде осигурено топ място в новините, една безконечна поредица от нещо лудо, последвано от нещо още по-шантаво. Тук допускането е, че хората така или иначе ще забравят предходната лудост, щом им се даде новата порция, споделя Чомски, цитиран от Business Insider.

Докато едната част на Републиканската партия се надява на разсейващата роля на медиите, другата част продължава със своите зловещи схеми, заявява Чомски.

И докато всички се съсредоточаваме върху скандалите около Тръмп, републиканците на Пол Райън, които според мен са най- опасната и дива сила в страната, са заети с изпълнението на програми, за които тихо се подготвят от години. Програми, които по същество са изключително дивашки, но и с изключително прости принципи – първо, да се направят такива подаръци на богатите, за каквито те никога не са си и мечтали, и второ, да изритат всички останали в лицето. Именно това се случва стъпка по стъпка, точно зад завесата“.

Според него доказателството за това е конфигурацията на кабинета на Тръмп.

Вижте кабинета. Той е проектиран по този начин. Всеки негов участник бе избран, за да унищожи нещо важно и значимо. Всичко това е толкова систематично, че няма как да не е планувано. Но много се съмнявам, че Тръмп е човекът, който го е планувал. По мои впечатления неговата единствена идеология е „Аз“ и който работи върху нея, върши много ефективна работа, като демократите също помагат, при това по поразителен начин“, твърди Чомски.

Вместо да държат републиканците под контрол, демократите активно са се включили в медийния цирк, фокусирайки се изцяло върху руския скандал, като по мнението на Чомски това е голяма грешка, най-малкото защото това не е скандал, а опит за дипломатически акт.

Вижте върху какво се фокусира Конгресът. Върху едно от малките свестни неща, които Тръмп е направил. Може би членовете на неговия преходен екип са се свързали с руснаците. Това лошо нещо ли е? Последният посланик на САЩ в Русия Джак Матлок имаше блог, в който посочи, че „Точно това трябва да се прави. Задачата на посланиците и дипломатите е да провеждат разговори и да търсят решени, когато видят, че има сериозни проблеми и напрежение. А не да трупат сила и да увеличават напрежението.“ Върху това се фокусират демократите, докато междувременно се случват много други неща, за които те не обелват и дума“.

Последствията? Всичко се унищожава, докато всички гледат на другата страна.

Банън и Тръмп са оставени да контролират това, което се спуска на обществеността – някакви налудничави неща за подслушването, Дали Сюзън Райс е извършила престъпление и тем подобни. Утре ще бъде друго. Междувременно частите на държавния апарат, които са от значение за хората и бъдещите поколения, систематично се унищожават, без никой да им обърне внимание.“ БАРИКАДА

Още от Ноам Чомски

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024