Европа

Британски анализатори: България и Европейският съюз са с най-голям ръст на робския труд!

Британски анализатори: България и Европейският съюз са с най-голям ръст на робския труд!

EU-572869

България е сред 5-те страни от ЕС с най-робски труд, а самият Европейски съюз е регионът, в който през 2017 година е регистрирано най-голямото увеличение на робството заради влизането на над 100 000 мигранти. Това показва годишният доклад за робството на британската аналитична компания Verisk Maplecroft.

В ЕС рискът от робски труд в селското стопанство, строителството и други сектори се е увеличил, като 20 от 28-те държави-членки на ЕС отбелязаха по-лоши резултати в сравнение с 2016 година. „Кризата с имигрантите увеличи риска от случаи на робството във веригата за доставки на компании в Европа“, сподели Сам Хейнс, старши анализатор по човешките права във Verisk Maplecroft.

Според Международната организация на труда (МОТ), в световен мащаб 21 милиона души са принудени да работят насилствено, включително деца, което пък носи печалби от 150 милиарда долара годишно. Рейтингът, който отчита случаите на трафик на хора или робство, на законодателството и правоприлагането в 198 държави, класира Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България като страни с най-робски труд в ЕС. Всички ключови входни пунктове за мигрантите са в този регион, отчита Verisk Maplecroft.

От началото на годината около 115 000 мигранти и бежанци са достигнали до Европа по море, като повече от 80% са пристигнали в Италия, отбелязва МОМ. Мнозина се съгласяват да плащат големи суми за пътуването и да работят робски, за да изпатят дълговете, дължими на трафикантите, превели ги през границите, подчерта експертката Александра Чанър от Verisk Maplecroft.

Местните власти трудно се справят с проблема за робството поради големия брой пристигания, добави тя. В световен мащаб Северна Корея си остава държавата с най-робския труд. Турция пък се срина до положението на държава с „висок риск“ за робство. Индия и Тайланд значително подобриха положението си, но все пак останаха в категорията на страните с „екстремни рискове“ заради тежки злоупотреби в строителството, производство на облекло, на храни и каучук, както и в риболова. Чанър уточни, че изследването цели да се помогне на бизнеса да идентифицира страните с робски труд.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Balgariya-i-Evropeyskiyat-sayuz-sa-s-nay-golyam-rast-na-robstvoto/133853/2/0

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024