Европа

Полша: Изявленията на Макрон са арогантни! Да се фокусира върху делата в собствената си страна!

Полша: Изявленията на Макрон са арогантни! Да се фокусира върху делата в собствената си страна!

беатаbeatashildo
Полският премиер Беата Шидло разкритикува Еманюел Макрон за неговите изявления за Полша, които определи като арогантни.
Тя обвини френския президент в липса на политически опит.

„Съветвам президента да бъде по-отстъпчив. Може би неговите арогантни изявления са резултат от липсата на (политически) опит“, се казва в изявление на Шидло, изпратено до агенция Ройтерс.

„Искам да кажа на президента, че той трябва да се фокусира върху делата на собствената си страна, може би той ще бъде способен да постигне същите икономически резултати и същото ниво на сигурност за френските граждани, като това, което Полша е гарантирала на своите граждани“, каза тя.

Шидло допълни, че Макрон, който обвинява полското дясно правителство в пренебрегване на европейските ценности, не може да решава сам бъдещето на Европа и допълни, че то ще се решава от всички членове на съюза.

Премиерът на Полша каза, че Франция се опитва да разруши един от стълбовете на ЕС, като настоява за промени в директивата за командированите работници.

На свой ред полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че Полша не е изправена пред международна изолация, както заяви Макрон във Варна.
Той обвини френския президент, че не следи събитията в Централна Европа, съобщиха Ройтерс и БТА.

Вашчиковски коментира изявление на Макрон, според което правителството във Варшава се самоизолира в Европа.

Макрон заедно със съпругата си Брижит е на посещение в Австрия, Румъния и България с цел да изложи позициите си срещу социалния дъмпинг на страните от Източна Европа и по специално за командированите работници.

Полша обаче силно възропта срещу идеята на Макрон и обяви, че готви свой проект, който по добре ще защити страните от Източна Европа. С идеята на Макрон страната ще стане силно засегната особено след Брекзит.

„Полша, обратно, е страна която върви срещу европейските интереси. Неотдавна ЕК образува санкционно производство срещу Полша. Европа бе създадена, за да постигне сближаване на членовете си. Създаде се общ пазар, за да се подобри състоянието“, заяви Макрон.

Еманюел Макрон разкритикува  във Варна полското правителство за съпротивата му срещу неговите планове да промени директивата на ЕС за т. нар. командировани работници – нископлатени работници от източноевропейските страни, изпращани временно в по-богатите европейски страни. Френският президент каза, че съпротивата на Полша към трудовата реформа е „илюстрация за грешките, допуснати от правителството й“.

„Полша не се изолира“, каза полският външен министър на обща пресконференция във Варшава с колегите си от Румъния и Турция и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ние сме домакини на важна среща днес, така че президентът Макрон не следи внимателно новините и не знае какво се случва в тази част на Европа. Но стават понякога такива неща“, заяви Вашчиковски.

Dir.bg

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024