Личности

Путин гарантира финансирането на АЕЦ „Пакш“ в Унгария! Русия отпусна заем от 10 млрд. евро за ядрената енергетика на страната!

Путин гарантира финансирането на АЕЦ „Пакш“ в Унгария! Русия отпусна заем от 10 млрд. евро за ядрената енергетика на страната!

Russian President Vladimir Putin, right, talks to Hungarian Prime Minister Viktor Orban, left, after arriving at the World Judo Championships as they meet in Budapest, Hungary, Monday, Aug. 28, 2017. (AP Photo/Petr David Josek)
Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на работно посещение в Будапеща по покана на унгарския премиер Виктор Орбан, предаде ТАСС.

Путин разговаря с Орбан и двамата обсъдиха въпроса за атомната централа Пакш и за двустранното сътрудничество в различни сфери, уточнява още агенцията.

Путин каза на Орбан, че работата по разширяването на централата в Пакш може да започне в началото на следващата година. Той увери домакина си в пълното обезпечаване от руска страна на финансирането за това разширяване.

Двамата лидери отбелязаха, че тази година има ръст на търговския обмен между Русия и Унгария, който до края на годината може да достигне 27 процента. Путин допълни, че руски инвеститори продължават да проявяват интерес към Унгария и обемът на инвестициите възлиза на 1,5 милиарда долара.

Той съобщи, че освен в енергетиката има и други съвместни проекти, в частност в сферата на фармацията. Путин допълни, че има и интерес от унгарски бизнесмени да инвестират в Русия.

Руският лидер участва и в церемонията по откриване на световния шампионат по джудо, който ще продължи до 3 септември. В програмата на Путин е предвидена също среща с президента на Монголия Халтмаагийн Батулга, който също е на посещение в Унгария.

Това е втора визита на Путин в страната от началото на годината. Унгарски опозиционни партии протестираха срещу посещението, опасявайки се, че Орбан се сближава прекалено много с руския лидер.

Будапеща разчита на внос на петрол и на природен газ от Русия, която строи нови реактори за унгарската ядрена централа в Пакш. Русия отпусна на Унгария заем за 10 милиарда евро за проекта за развитие на ядрената енергетика.

Факти БГ, Дир БГ

https://fakti.bg/world/257045-putin-na-vizita-pri-orban-snimki

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023