Личности

Великият Наим Сюлейманоглу се бори за живота си! Щангистът е в кома, отказал е черният му дроб!

Великият Наим Сюлейманоглу се бори за живота си! Щангистът е в кома, отказал е черният му дроб!

83557_660_370.jpg.pagespeed.ce.g7nrkDfmWC

Трикратният олимпийски шампион и световен рекордьор по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е в интензивно отделение заради чернодробна недостатъчност. Той е състояние на изкуствена кома, съобщава в. „Хюриет“.

Наим е в реанимацията на университетската болница „Сани Конюк“. Диагнозата, с която е бил приет, е остра форма на цироза.

Според Тамер Ташпинар, президент на турската федерация по вдигане на тежести, единственото, което може да го спаси е трансплантация. Сюлейманоглу бе в тежко състояния, със същата диагноза преди около 3 години, но тогава лекарите успяха да го спасят. Забраниха му да пие, но той продължаваше, твърдят други източници от федерацията.

За последно Наим бе в София за погребението на треньора Иван Абаджиев.

Наим е един от най-великите щангисти, а историята му е позната в цяла България. Бяга в Турция с българското име Наум Шаламанов, като съдбата му е емблематична и за събитията, съпътствали Възродителния процес.

Въпреки че постига най-големите си победи в Турция, признава винаги българската школа в щангите, а Иван Абаджиев е не само любимият му треньор, но и един от най-близките му хора.

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпийските игри в Лос Анжелис, които са бойкотирани от страните от соцлагера.

По време на Възродителния процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година той бяга с турския тим и се установява в Турция. Получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство се опитва да попречи на участието му на олимпиадата в Сеул , но получава парична компенсация от 1 250 000 долара и щангистът започва да вдига за новата си държава.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година за Турция. На Олимпийските игри в Сидни 2000 излиза за четвърта титла, но прави нула и не успява да постигне и този успех. Подобрявал е 46 пъти световните рекорди.

България се раздели тази година с бронзовия олимпийски медалист Величко Чолаков. Преди него си отиде и олимпийският шампион – Милен Добрев.

Тази вечер всички фенове на спорта са молят за възстановяването на Наим.

канал 3

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023