768x432

 

САЩ изтеглят 60% от дипломатическия си персонал в Куба. Вашингтон предупреждава американците да не посещават острова заради „особени атаки“ срещу американските дипломати.

Това съобщиха високопоставени представители от администрацията на САЩ, цитирани от АП.

16 пострадали американски държавни служители при "звукова атака"

16 пострадали американски държавни служители при „звукова атака“. Симптомите варират от загуба на слуха до увреждане на мозъка

Източниците поясниха, че е наредено на всички служители от административно-техническия и обслужващия персонал в посолството в Хавана да напуснат, както и семействата им.

Само „персоналът при извънредни случаи“ ще остане.

Правителството също ще предупреди американските граждани, че могат да пострадат, ако пътуват до Куба.

В съобщение по-късно днес Държавният департамент ще предупреди, че атаките върху дипломатическия персонал се извършват в хотелите.

Източниците добавиха, че САЩ безсрочно спират издаването на визи. Те казаха още, че мерките ще останат в сила, докато Куба не увери, че американският дипломатически корпус е в безопасност.

Преди почти година дипломати започнаха да алармират за мистериозни здравословни проблеми. Американски разследващи все още не знаят кой стои зад атаките и как са извършвани. Най-малко 21 дипломатически служители и техните семейства са пострадали – мозъчни травми и загуба на слуха.

Въпреки че Държавният департамент официално ги определя като „инциденти“, днес източниците поясниха, че отсега САЩ ще ги разглеждат като „особени атаки“ срещу американския персонал в Куба.

Държавният секретар Рекс Тилърсън е взел решението за намаляване на персонала в посолството, докато е пътувал до Китай. Той също така е разгледал и други варианти, включително затваряне на посолството.

САЩ са уведомили кубинското посолство във Вашингтон.

Преди около месец беше съобщено за „звукови атаки“, които водят до загуба на слуха и „леко увреждане на мозъка“, което може да включва мозъчно сътресение или главоболие.

Нюз БГ

https://news.bg/world/sasht-izteglyat-60-ot-diplomaticheskiya-si-personal-v-kuba-zaradi-osobeni-ataki.html