САЩ

ЦРУ набира агенти, владеещи руски език. Лавров благодари и предложи помощ „с препоръки и специалисти“!

ЦРУ набира агенти, владеещи руски език. Лавров благодари и предложи помощ „с препоръки и специалисти“!

HAMBURG, GERMANY - DECEMBER 28:  Participant hold their laptops in front of an illuminated wall at the annual Chaos Computer Club (CCC) computer hackers' congress, called 29C3, on December 28, 2012 in Hamburg, Germany. The 29th Chaos Communication Congress (29C3) attracts hundreds of participants worldwide annually to engage in workshops and lectures discussing the role of technology in society and its future. (Photo by Patrick Lux/Getty Images)

От няколко дни насам Централното разузнавателно управление на САЩ е обявило кампания за набиране на служители, владеещи добре руски. Това ЦРУ прави на седемдесетата годишнина от създаването си. „Говорите руски? Освен това сте американски гражданин с висше образование? Интересувате се от националната сигурност? Вашите умения са необходими тук“, пише в Туитър-акаунта на ЦРУ. Колажът, приложен към обявата, пояснява, че „като лингвистичен служител“ можете да „разкриете истината“. Очевидно това е препратка към мотото на ЦРУ, заимствано от Библията: „Истината освобождава“. Разбира се, подобна обява не е първата.

В зависимост от моментните нужди на ЦРУ, той периодично обявява „покани“ за кандидати, които говорят различни езици. Десетките безкрайни реформи и реорганизации там са довели до факта, че мнозина не са в състояние да дефинират каква е тази организация и с какво точно се занимава тя. В Съединените щати има 17 различни разузнавателни организации, а ЦРУ е само най-известната от тях. В славното си минало, ЦРУ можеше напълно да се замени всички системи, които оформят външната политика на САЩ. На сметката си „Компанията“ има 80 известни опита за сваляне на правителства в чужди страни.

Поне половината от тези 80 опита са били без знанието на Държавния департамент или дори на президента.
Понякога – дори и против мнението на Държавния департамент и на президента. Принципът на „не казвам на държавния глава, за да не му губя времето“ на пръв поглед изглеждаше като поемане на отговорност от рицаря (в случая – ЦРУ) заради своя монарх. В действителност, това беше оправдание на ЦРУ за несвойственото за една подобна организация поемане на функции във външната политика.

Изглежда, че тези славни времена за агенцията вече са отминали, поне в голяма степен. Вчера руското министерство на външните работи е публикувало съобщение в Туитър, в което благодари на ЦРУ за разпространяването на руския език по света. „Благодарим на ЦРУ за подкрепата и популяризирането на руския език. Защо криехте това в продължение на толкова много години? “ – пише Сергей Лавров министър на външните работи на Русия в Туитър. Освен това, руското министерство е пожелало да помогне „с препоръки и специалисти“.

Български журналъ

ЦРУ набира агенти, владеещи руски. Лавров благодари и предложи помощ „с препоръки и специалисти“

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024