Личности

Почина жив пророк: Световноизвестният учен Стивън Хокинг вече не е на Земята, чиято гибел предсказа многократно!

Почина жив пророк: Световноизвестният учен Стивън Хокинг вече не е на Земята, чиято гибел предсказа многократно!

1521001846-pic-4047be22c8ddbaf9b6bf3ec060735bce

 

 

 

Британският физик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст, съобщи The Guardian. Тази информация е потвърдена от семейството му.

„Ние сме дълбоко натъжени от кончината на баща ни“, съобщиха децата на Хокинг – Люси, Робърт и Тим.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хокинг получи световна известност след като през април 1988 г. бе публикувана неговата научнопопулярна книга „Кратка история на времето“. Преведена е на десетки езици и е публикувано в общ обем от повече от 10 милиона екземпляра. Ученият обръща голямо внимание и на такива актуални проблеми за човечеството като глобалното затопляне, състоянието на околната среда и социалното неравенство.

 

 

 

 

 

 

 

 

Основната научна дейност на Хокинг е свързана с описанието на излъчването на черна дупка. Той изказва хипотезата, че черните дупки с малка маса губят енергия, излъчвайки в своя хоризонт и в крайна сметка „умират“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Физикът прекарва по-голямата част от живота си в инвалидна количка. Симптомите на амиотрофичната латерална склероза, която впоследствие води до парализа, започва да се проявява в Хокинг в началото на 60-те години, когато е бил на възраст над 20 години.

 

Кой е Стивън Хокинг?

 

 

 

big_10934

 

 

 

Професор Стивън Уилям Хокинг е английски астрофизик, автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната „Кратка история на времето“ (A Brief History of Time, 1988), която му спечелва международна известност.

До 2009 г. е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман някога от Исак Нютон[1]). Занимава се основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката. Въпреки тежкото си заболяване – амиотрофична латерална склероза (АЛС) – Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.

Роден е на 8 януари 1942 година (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му се намирала в северен Лондон, но по време на Втората световна война Оксфорд е по-безопасно място за живеене. Когато е на 11 години, родителите му се преместват в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 г. е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика, въпреки желанието на баща му да учи медицина.[2] През 1963, докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с АЛС. През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Той е един от най-младите членове на Английското Кралско общество (1971), Командор на ордена на Британската империя(1982) и на други британски кралски отличия и награди за научноизследователска дейност. Въпреки че Хокинг е атеист, той е член на Папската академия на науките, която е под пряката защита на папата.

Стивън Хокинг пише в съавторство с дъщеря си Люси Хокинг три детски романа: „Тайният ключ на Джордж за Вселената“[3] и две нейни продължения. Целта на автора е, приключенията на Джордж да бъдат представени по достъпен и забавен начин за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и вселената.

Той е единственият герой в „Стар Трек: Следващото поколение“, който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите „Космо и Уанда“, „Теория за Големия взрив“, „Дилбърт“, „Семейство Симпсън“, „Футурама“.

Главните интереси на Хокинг са свързани в космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971 заедно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив: те показват, че ако теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време.[4] Хокинг също така предполага, че веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално. По-късно той показва, че ако пренебрегнем ефектите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черна дупка може само да се увеличава, но не и да намалява. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки. През 1974, той доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг, и е първото явление, за чието описание се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката. През 1981 той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е дадено през 1983. С други думи, според него Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни.

Въпреки тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза),[5] Хокинг не спира активната си научноизследователска дейност.

Като дете се занимава с конна езда, като ученик в Оксфорд е носови (на английски: cox) в отбора по академично гребане. Първите симптоми на болестта му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба. Докторите му казват, че едва ли ще живее повече от 1 – 2 години. Въпреки това, той не се отказва да се бори с болестта. Хокинг е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината. От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото.[6] Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му.[6] За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен.

 

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023