Бедствия

Ужас край Смолян! Земята се разцепи и Адът се отвори: Потресаващи СНИМКИ от мащабното бедствие – пукнатините са по 150 метра!

Ужас край Смолян! Земята се разцепи и Адът се отвори: Потресаващи СНИМКИ от мащабното бедствие – пукнатините са по 150 метра!

 

1520694675-s

 

 

 

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” – инж. Дончо Атанасов, областният управител Недялко Славов, директорът на ОПУ-Смолян инж. Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на околните населени места, служители от Горското стопанство днес направиха оглед на място на свлачището край Тикале, което се намира на главния път Смолян-Мадан. Наблюдение на терена е направено и от дрон. Това съобщи пресслужбата на Областна администрация Смолян.


След направения оглед и проведеното съвещание с геолози, проектанти и представители от всички заинтересовани служби, се установи, че състоянието на свлачището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път.

 

 

 

 

 


Реализирано е свлачище от блоков тип, като пукнатините са съизмерими с наклона на терена 60-70 градуса. Свлачището се осъществява от долу-нагоре чрез освобождаване на свлечени скални блокове в долната част на ската.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оформени са няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра.

 

 

 

 

 

 

 

 

Към момента на огледа най-горният свлачищен отсег е достигнал електропровод 110 KV. В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV.


Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра. Установено е наличие на стичащи се повърхностни води.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Над веждата на свлачището преминава водопровод Ф400, който е препоръчително да се обследва. Инж. Атанасов каза, че още в понеделник от АПИ ще бъде проведено съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат взети конкретни мерки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК комуникация до населените места.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец-Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично.


В момента в сервитута на главния път от републиканската пътна мрежа няма свлачище с по-голям размер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подчерта се, че свлачището е изключително опасно за разчистване, поради наличието на множество големи по размер надвиснали скални късове. Въпреки това ще бъде направен опит за разчистване и пускане на движението за аварийни случаи в едната пътна лента.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще бъде направена организация за продължително наблюдение на свлачището, поради голямата му активност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усилията в най-краткосрочен план се насочват към спешно разчистване на пътя Рудозем-Смолян, за да бъде частично облекчен трафика в региона.

 

 

източник: blitz.bg

 

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023