СВЯТ

САЩ въведоха нови санкции срещу руски компании! Отговорът на Москва: Санкционираните ще получат държавна подкрепа!

САЩ въведоха нови санкции срещу руски компании! Отговорът на Москва: Санкционираните ще получат държавна подкрепа!

сащ-русия1732966_1004

 

 

 

 

 

 

САЩ въведоха санкции срещу 38 руснаци и 15 компании. Сред тях е и изпълнителят директор на руския газов гигант „Газпром” Алексей Милър, както и Анрей Костин финансист, президент и управител на руската Външнотърговска банка и милиардера Олег Дирипаска, който управлява и контролира „РУСАЛ” (бел. ред. компанията е вторият производител на алуминий в света). Информацията е публикувана на сайта на Министерството на финансите на САЩ. От там уточняват, че под американските санкции са попаднали и техните семейства и 12 компании, които са под техен контрол.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В черния списък влизат също така Владимир Богданов, Сулейман Керимов, Игор Ротенберг, Кирил Шамалов, Андрей Скоч, Виктор Векселберг. Под рестрикции се оказват компаниите, които са под контрола на Дирипаска промишлената група „Базови елементи” и влизащият в нея машиностроителен холдинг „руски машини”, а също така компаниите B-Finance, группа En+, „Евросибенерго“, „Группа ГАЗ“ и агрохолдинг „Кубан“, „Газпром бурение“ и групата NPV Engineering на Игор Ротенберг, „Ладога менеджмент“ на Кирил Шамалов и ГК „Ренова” на Виктор Векселберга.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Причината за подобна стъпка американската администрация обяснява с последните действия на Москва на световната политическа сцена. „Днешните решения не са отговор на някакви спорадични събития или отделни въпроси. САЩ предприемат тези мерки в отговор на съвкупност от злонамерени действия от страна на руското правителство по цял свят, които продължават и стават все по-дръзки”, казва представител на американската изпълнителна власт. Той обвини Русия в „разпалване на насилие в източна Украйна, поддръжка на режима на Асад в Сирия посредством доставката на различни видове оръжия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашингтон заявяват, че въпреки това вратата за преговори става отворена. „Запазваме каналите за връзка с Русия по отношение на Украйна и Сирия и редица други двустранни въпроси”, заявява представителят на изпълнителната власт на САЩ. „резидентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно е заявявал, че се стремим към подобряване на отношенията с Русия”, но отговорност за това носи и Москва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Руските държавни фирми, срещу които САЩ днес обявиха санкции, ще получат допълнителна държавна подкрепа, заяви руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от световните медии.

Мантуров също така предупреди, че ще има административни наказания за руски компании, които откажат да работят със санкционираните фирми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Включването на „Рособоронекспорт“ в списъка от санкции на САЩ има за цел изтласкването на Русия от световния оръжеен пазар, заяви представител на руската държавна корпорация Ростех, в която влиза „Рособоронекспорт“.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Проучваме документа и още не сме направили окончателни изводи. Фактът обаче, че на мушка е взет „Рособоронекспорт“ потвърждава истинската цел на санкциите. Всички тези гръмки слова и обвинения са само предлог да бъде изтласкана Русия от световния оръжеен пазар. Грубо и прагматично. Това е чиста проба недобросъвестна конкуренция“, заяви той.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин сравни санкциите на САЩ с терористични методи, предаде ТАСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Съдейки по всичко, американците ще използват, с извинение за грубия израз, методите на терористите, а именно ще „убиват заложници“. От този кремълски списък те ще изваждат по няколко души като „заложници“ в кавички, за да видят останалите, че и тях това ги чака, ако не почнат да се държат подходящо. А подходящото поведение от тяхна гледна точка е, меко казано, да убеждават политическите власти в Русия, че тя трябва да се държи другояче“, заяви той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шохин отбеляза, че в Русия има компании, които имат активи в чужбина, включително и в САЩ. Според него предприемачите, чийто бизнес помага за развитието на икономиката на САЩ, не са застраховани срещу включването им в санкционния списък.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че новите санкции на САЩ няма да прекъснат контактите на Москва с Вашингтон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Санкционираните физически и юридически лица ще намерят начини да компенсират наложените им ограничения, каза Патрушев след заседание на Съвета за сигурност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ставащото създава „добър потенциал за икономическо сътрудничество с други страни“, добави той.

 

 

 

 

 

Източник: blitz.bg

 

 

Източник: fakti.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

путин-3

Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете

март 18, 2024
60793cd265cd0

Байдън нарече Путин „разбойник“ и „диктатор-убиец“. Русия реагира: Безсилието на Вашингтон е видимо, търпят провал след провал

март 16, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
b961399cc738c5a3ac41e095df987468

Киев пред военен преврат? Украинската армия се готви да превземе парламента и да свали президента Володимир Зеленски

март 14, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
путин

Путин: Не вярвам на никого. Войната в Украйна ще спре, ако Москва получи „гаранции за сигурност“

март 13, 2024