Европа

Кризата в Италия се задълбочава, „5 звезди“ настояват за импийчмънт на президента!

Кризата в Италия се задълбочава, „5 звезди“ настояват за импийчмънт на президента!

 

 

epa06694161 Leader of Five-Star Movement (M5S), Luigi Di Maio, addresses the media after a meeting with Lower House Speaker Roberto Fico for a fresh round of consultations in Rome, Italy, 26 April 2018. President Sergio Mattarella has given Lower House Speaker Roberto Fico the task of verifying coalition possibilities following the 04 March general election in order to make a decision on to whom to give a mandate to form a new government.  EPA/ALESSANDRO DI MEO

 

 

Лидерът на италианското антиелитистко движение „5 звезди“ Луиджи ди Майо настоя, че президентът на Италия Серджо Матарела трябва да бъде отстранен от длъжност, след като той наложи вето на предложението на номинирания за министър-председател Джузепе Конте за икономически министър – Паоло Савона.

 

 

 

 

 

 

 

 

Бяхме на няколко крачки от сформирането на правителство, но бяхме спрени, тъй като в нашия кабинет има министър, който критикува Европейския съюз“, изтъкна Ди Майо по държавната телевизия RAI.

 

 

 

 

 

 

 

Член 90 от конституцията на Италия предвижда: „Президентът на републиката не носи отговорност за действията, извършвани при упражняване на президентските задължения, освен в случаите на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

 

 

 

 

 

 

При такива случаи президентът може да бъде отстранен от длъжност от парламента, с абсолютно мнозинство от неговите членове.“

 

 

 

 

Матарела отхвърли предложението за икономически министър на Конте

Обновена

Матарела отхвърли предложението за икономически министър на Конте

Джузепе Конте е оттеглил предложението си за новия кабинет…

 

 

 

 

 

В рядко срещан ход, италианският президент Серджо Матарела обяви вчера, че не може да допусне евроскептикът Савона да стане министър, като се позова на опасенията на инвеститори.

 

 

 

 

 

Решението на Матарела сложи край на опита на двете популистки партии „5 звезди“ и „Лига“ да сформират коалиционно управление.

 

 

 

 

 

 

 

По този начин предсрочни парламентарни избори изглеждат все по-вероятни.

В Италия издигат юриста  Джузепе Конте за премиер

В Италия издигат юриста Джузепе Конте за премиер

Движението „Пет звезди“ и партията „Лига“ постигнаха компромис…

 

 

 

 

Матарела се срещна с Карло Котарели, бивш изпълнителен директор на Международния валутен фонд, който може да оглави временно правителство, което едва ли ще изкара дълго.

 

 

 

 

 

 

 

Италия, четвъртата най-голяма икономика в еврозоната, е без правителство от изборите на 4 март, тъй като никоя политическа партия не успя да спечели мнозинство.

 

 

 

 

 

 

Новак в политиката, Джузепе Конте беше предложен от двете популистки партии за премиер в опит за слагане на край на 11-седмичната политическа безизходица в Италия.

 

 

Нюз БГ

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024