Европа

Външният министър на Унгария: Сорос не е човекът, който ще решава вместо народа на Унгария!

Външният министър на Унгария: Сорос не е човекът, който ще решава вместо народа на Унгария!

Петер-Сиярто

Търпението на Будапеща се изчерпва, категоричен е външният министър


Смятаме, че е много антидемократично някой от чужбина да се опитва да влияе за кого да гласуват унгарските избиратели, казва дипломат №1 на Будапеща

 

 


Търпението на Унгария се изчерпва. Правителството на страната обяви борба срещу неправителствените организации, финансирани от Джордж Сорос и подкрепяни от чужбина. Хората избират политици и политически партии, така че парламентът и правителството представляват народа на страната.

 

 

 

Твърдението, че НПО, финансирани от Джордж Сорос, представляват обществото, е много опасно – това първо. Второ, съществува едно напълно резонно искане към политиката да бъде прозрачна. Но мисля, че тази прозрачност трябва да касае не само политиката, но и всяка организация, даваща отражение върху обществените дела, върху политическите и социални въпроси.

 

 

 

 

Хората имат право да знаят кого в действителност представляват подобни организации. Затова искаме да кажем, че ако в страната има НПО, финансирани от чужди граждани, от чужди държави, от чужди правителства, то това трябва да бъде известно на хората. Казваме само, че те трябва да бъдат прозрачни. Ако има неправителствени организации, желаещи да влияят на общественото мнение, на мирогледа на хората, на тяхното разбиране за политиката – тогава тези хора имат право да знаят кой стои зад тях.

 

 

 

 

Това е нашето становище. Знаем, че Джордж Сорос финансира много организации в Унгария. Неговите цели, неговите интереси са напълно ясни, защото той ги е обявил и открито говори за тях. Че иска това правителство да се провали, иска, образно казано, да уволни кабинета, защото не харесва нашия подход, не харесва нашите политики.

Но не Джордж Сорос е човекът, който ще вземе решението кое правителство да управлява Унгария – това е право на унгарския народ. Смятаме, че е много антидемократично някой от чужбина да се опитва да влияе за кого да гласуват унгарските избиратели.

 

 

 

 

Сорос заявява ясно намеренията си, това е вярно, но от друга страна неоспоримо право на държавата и правителството е да защитават страната от външни влияния. През последните месеци постоянно слушаме за това от САЩ – колко опасни са външните влияния, когато една държава се опитва да въздейства на политическите процеси на друга държава. Така че това е добър довод и щом американската позиция е такава, нищо не пречи нашата позиция да бъде същата: ако дадени фактори – хора, лица, бизнесмени – от чужда държава се опитват да влияят на политическите процеси в нашата страна, то ние имаме право да се защитим.

 

 

 

 

Моята позиция е, че трябва да гарантираме равнопоставеност. Не харесваме двойните стандарти и ако ще има правила за НПО, те естествено няма да касаят само финансираните от Джордж Сорос, а ще са общи за всички и ще ги задължават да бъдат прозрачни и да разкриват от кого са финансирани. Всъщност, не бих нарекъл следните думи забавни, защото темата е твърде сериозна, но съкращението НПО означава неправителствена организация, а в много случаи се оказва, че буквата “Н” е излишна, защото финансирането идва от други правителства или от организации, свързани с такива правителства.

 

 

 

 

Тъй като Джордж Сорос имаше очевидно и тясно сътрудничество с демократите, със семейството на Клинтън, той безспорно е имал и силно влияние върху външната политика на САЩ, върху политиката на Клинтън. Ето защо мисля, че в случая НПО не е правилното съкращение – би било прекалено да считаме тези организации за “Не”правителствени.

 

 

 

 

През последните години политическите отношения между САЩ и Унгария бяха достигнали най-ниската си точка. Имаше недвусмислени опити от страна САЩ да се месят в нашите вътрешни дела. За илюстрация, при първото си посещение в САЩ като външен министър, получих документ от две страници от високопоставен служител на Държавния департамент. Документът съдържаше мерки, които американското правителство очакваше да предприемем в Унгария, за да направим възможно подобряването на политическите отношения.

 

 

 

 

 

Представяте ли си? Това беше прекалено, това представляваше намеса във вътрешните ни работи, защото въпросите не засягаха двустранните връзки, а законите и разпоредбите в самата Унгария. Макар сътрудничеството ни в областите на икономиката и отбраната да беше перфектно, политическите отношения бяха много лоши.

 

 

 

 

 

Сега, след като позициите ни относно миграцията и ролята на външната политика са толкова сходни с тези на Доналд Тръмп, имаме силни надежди, че политическите отношения ще се подобрят.

 

 

БГНЕС

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024