Личности

Медведев – създателят на руската Силициева долина. Какви вести ни носи най-верният човек на Путин?

Медведев – създателят на руската Силициева долина. Какви вести ни носи най-верният човек на Путин?

 

1551372808

 

 

 

 

На 4 и 5 март в България на посещение е руският премиер Дмитрий Медведев. По традицията, която се оформи след 1989 г., визитите на висши руски държавници у нас са около националния празник 3 март.

 

 

 

Този път посещението започва ден по-късно. Програмата му включва разговор с премиера Бойко Борисов.
Самият Борисов ще посрещне госта с официална церемония на пл. „Св. Александър Невски“, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

 

 

 

 

 

Премиерите Борисов и Медведев ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна, са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма, гласи съобщението на пресслужбата на Министерския съвет.

 

 

 

 

Във вторник, 5 март, министър-председателите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.
Дмитрий Медведев вече е бил в България. Това ще бъде второто му посещение у нас. За пръв път той посети страната ни през зимата на 2008 г. като част от делегацията на президента Владимир Путин и малко преди той самият да бъде избран за президент на Русия.

 

 

 

 

Кой е Дмитрий Медведев?

 

 

 
Съратник на президента Владимир Путин, с когото се размениха на най-високите държавни постове в Русия миналото десетилетие (Медведев е президент на Русия от 2008 до 2011 г., а Путин – премиер на страната по това време), лидер на управляващата партия „Единна Русия“, юрист, доктор на науките.

 

 

 

 

 

 
Родителите му били университетски преподаватели и от тях наследил любовта към книгите. Баща му Анатолий бил професор в технологичния университет на Питер, майка му Юлия преподавала в педагогическия университет. Но, за да си докара някоя рубла отгоре, работила допълнително като екскурзовод. Явно от родителите си младият Дмитрий усвоил твърдо, че няма срамен труд. И като студент също работил – като метач, за което получавал 120 рубли допълнително над студентската си стипендия от 50 рубли. История, която по-късно политикът Медведев охотно споделя с журналистите.

 

 

 

 

 

В руската преса често го наричат „нанопремиера“ заради любовта му към високите технологии. Като министър-председател Медведев посети Силициевата долина в САЩ, където Стив Джобс лично му подали „Айфон 4“ преди моделът официално да е постъпил в търговската мрежа. По аналогия на Силициевата долина в Москва е създаден научно-техническият комплекс Сколково. По негова инициатива.

 

 

 

 

 
Мандата си начело на изпълнителната власт в Русия Медведев посвети на модернизацията на страната. И по онова време публикува статия, озаглавена „Напред, Русия!“
Медведев е първият висш руски политик с профили в социалните мрежи, поддържа блог.

 

 

 

 

 

Руският премиер е модерен не само на думи и не само в икономически план. Той изиграва себе си в два филма – „Това не ви е Димата“ и „Елхички“.

И Медведев като Путин е от Санкт Петербург. Роден е на 14 септември 1965 г. в Северната столица.
Пътищата на Медведев и Путин се пресичат в кметството на Града на Нева, когато кмет е Анатолий Собчак, знакова фигура за съветската престройка. Собчак е юрист, Медведев – също и дипломата навярно изиграва своята роля за назначението му. Още повече, че и Медведев, като Собчак, е бил преподавател в Ленинградския държавен университет, макар и не професор като първия кмет на Санкт Петербург.

 

 

 

 

 

 

 
През 1999 г. Медведев става заместник на Владимир Путин в кметството. Тогава сегашният държавен глава е начело на апарата на градското правителство. На следващата година Медведев се мести в Москва. Путин вече е президент и го назначава с указ за първи заместник-ръководител на своята администрация. След три години вече е начело на президентската администрация. По-късно е начело и на съвета на директорите на „Газпром“.

 

 

 

 

 

 

От мандата му като президент ще се запомни шестдневната война с Грузия, а също така отмяната на зимното часово време и преименуването на милицията в полиция. Докато е президент е променена конституцията на страната и мандатът на държавния глава се увеличава от 4 на 6 години, но с действие занапред.
Въпреки че медиите често го обвиняват в корупция, именно по инициатива на Медведев в Русия е създаден антикорупционен съвет.

Кремълските чиновници смятат Дмитрий Анатолиевич за отличен администратор и порядъчен човек със съвременно и нестандартно мислене. Качества, които обясняват дългия му стаж редом до Путин, който периодично прави „основен ремонт“ в обкръжението си – и в най-близкото и в по-широкото.

 

 

 

 

 

 
Медведев със сигурност умее да бъде верен. Не само на Путин. От 1989 г. е женен за Светлана, с която са учили в едно училище. Двойката има един син – Иля.

За разлика от Путин, Медведев обича не само кучетата, но и котките. Жълтата преса нарича котарака Дорофей „първата котка на страната“. Но не дава подробности за съвместния живот на Дорофей със средноазиатската овчарка, голдън ретривъра и двата английски сетера на Медведеви. Явно четириногите са намерили своя модус вивенди.

 

 

 

 

 

 

Според слънчевия календар Медведев е зодия „дева“. За този знак са характерни черти като деловитост, подредност, устойчивост. Последното може да се проследи дори с просто око, достатъчно е да се видят фотографиите на Медведев в пресата, за да стане ясно, че той почти не се променя. А всеки, който е минал 50-те години знае колко е трудно да запазиш младежкото си тегло. Медведев успява – и днес тежи 68 кг, като в студентските си години.

Сега въпросът е какви вести ни носи най-верният човек на Путин?

 

 

 

Епицентър

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023