ИНЦИДЕНТИ

Морето си връща обратно застроените плажове. Влезе в първите етажи на хотели – СНИМКИ

Морето си връща обратно застроените плажове. Влезе в първите етажи на хотели – СНИМКИ

 

big_4057

 

 

 

Морето си връща обратно застроените плажове. Вече влезе и в първите етажи на хотелите… Вълните отнесоха и заведения на северния плаж в Слънчев бряг. Това съобщиха наемателите на ивиците в официални съобщения до медиите. Причината е извилата се буря в понеделник срещу вторник, пише mediapool.bg. Ураганен вятър и огромни вълни са отнесли част от крайбрежието и са нанесли сериозни щети. Двата морски плажа бяха сред ивиците, заради които избухна скандал между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. Поводът бяха незаконно изградени обекти на плажовете, по думите на Симеонов, които през есента бяха премахнати.

 

 

 

 

Изключение беше направено само за три дискотеки на плажа в Слънчев бряг, за които има заповед на министъра на туризма. От прессъобщението на наемателя става ясно, че сега те са отнесени от бурята. В момента за двата плажа текат концесионни процедури, като няма публична информация колко кандидати са подали оферти. Морето “засмука” пясъка на плажа в Несебър Огромни вълни заляха южния плаж в Несебър и буквално “изядоха” цялата ивица, каза Кирил Спасов, който е собственик на “Ауто фактор” ЕООД, и твърди, че има 5-годишен договор за наем на плажа “Несебър-юг”.

 

 

 

 

 

4058 %20395x%20800 - Морето си връща обратно застроените плажове.  Влезе в първите етажи на хотели - СНИМКИ

 

 

 

 

Морето е стигнало до хотелите на първа линия и приземните им етажи са наводнени, е посочено още в съобщението. Снимка: mediapool.bg

 

 

 

 

 

 

 

Цялата плажна ивица в момента е под вода. Стихията частично е разрушила и три от заведенията. Отнесени напълно са защитните диги, които бяха издигнати в края на сезона, за да предпазват пясъчната ивицата и обектите, се казва в съобщението на “Ауто фактор”. Зимната буря е нанесла сериозни щети не само на брега, но и на временните преместваеми обекти върху него. Има разрушени дъски и елементи от заведенията. Обектите са залети и наводнени. “Преди зимния сезон взехме всички необходими мерки.

 

 

 

 

4059 %20512x%20800 - Морето си връща обратно застроените плажове.  Влезе в първите етажи на хотели - СНИМКИ

 

 

 

 

От наша страна. каквото трябваше да се направи. сме го направили. Оформихме висока пясъчна стена по цялото протежение на плажа с цел спиране на морските вълни и запазване целостта на пясъчната ивица. Но бурята, която се разрази през миналата нощ; беше много силна: дори и в момента вълните са с височина 4 – 5 метра. Водата е нахлула в сушата и отнесла крайбрежието. Залят е целият плаж. Към момента ситуацията е много тежка. Пясъкът буквално е “засмукан” от морето”, каза наемателят Кирил Спасов.

 

 

 

 

 

По думите му трябва да се отделят много средства и труд за възстановяването на плажа. Отстраняването на щетите ще започне веднага, след като вятърът утихне и водата се отдръпне. Северният плаж в Слънчев бряг е погълнат Огромните вълни са разрушили пясъчните диги на плажа “Слънчев бряг – север” и водата е отнесла почти половината от ивицата по протежението й. На места вълните са достигнали чак до крайбрежната алея. Снимка: mediapool.bg

 

 

 

 

 

Огромните вълни са разрушили пясъчните диги на плажа “Слънчев бряг – север” и водата е отнесла почти половината от ивицата по протежението й. На места вълните са достигнали чак до крайбрежната алея.

От природната стихия са изпотрошени четири заведения, разположени на плажа, а много други са наводнени, се казва в съобщение от наемателя на плажа. Цялата крайбрежна ивица е затрупана от купища отпадъци, сред които дървени греди, камъни и автомобилни гуми, изхвърлени от вълните. “Ситуацията беше много тежка: вятърът достигна скорост 20 м/с, а вълнението на морето 4-5 6ала; поради което предпазните диги не издържаха. Нанесените щети на ивицата и заведенията са много сериозни. но веднага сме готови да отделим финансов ресурс и ще инвестираме колкото средства са необходими, за да отстраним пораженията.

 

 

 

 

 

 

 

Ще се наложи да издигнем отново предпазни диги: защото съществуващите буквално са сринати от бурните вълни. Отделно от това започваме работа и по отстраняване на изхвърлените от морето отпадъци”, се казва в изявление на фирмата-наемател на северния плаж на Слънчев бряг, без да е посочено коя е тя. Наемателите Според вицепремиера по икономическата политика и демографските въпроси Валери Симеонов южният плаж на Несебър се държи от ВИС, а северният в Слънчев бряг от Младен Михалев -Маджо.

 

 

 

 

 

 

През миналата година Министерството на туризма развали концесионните договори с наемателите на двата плажа: заради системни нарушения, най-сериозното от които беше неспазване на изискването половината площ да е с безплатен достъп. Така двата плажа бяха отдадени под наем с петгодишни договори. За лято 2017 г. договор за наем за плажа “Несебър-юг” беше сключен с компанията “Ирида-71”, която държи още концесиите на ивиците “Какао бийч” в Слънчев бряг и “Хармани” в Созопол. През годините до лятото на 2012 г. сред съдружниците в дружеството е Радостин Бързанов, известен още като Радо Слънцето.

 

 

 

 

 

 

Той е бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. Това беше причината Валери Симеонов да каже, че плажът е на ВИС. Сега обаче в прессъобщението като наемател на ивицата е посочена компанията “Ауто фактор”, чийто едноличен собственик е Кирил Спасов. Активната плажна площ на плажа “Несебър-юг” е 57 225 кв. м. а дължината на бреговата линия е 1302 м. На 10 февруари е изтекъл крайният срок за подаване на предложения от кандидат-концесионерите. Правителството определи минимална концесионна такса от 247 497 лв. без ДДС.

 

 

 

 

 

Ден по-рано е бил крайният срок за подаване на оферти за другия атрактивен морски плаж -“Слънчев бряг – север” За него кабинетът определи минимална такса от над 1.37 млн. лв. без ДДС. Дължината на бреговата линия на северния плаж в Слънчев бряг е 2137 м. а общата му площ е 147 860 кв. м. На него се намира емблематичният хотел “Дюн”, построен за съпругата на убития Георги Илиев. През този сезон за наемател на плажа “Слънчев бряг- север” беше избрано дружеството “Булимпекс”, което е собственик на хотела “Хелена ризорт” в курорта. Бизнесменът Младен Михалев, известен с прякора Маджо, държи в него 30%.

 

 

 

 

 

 

Това стана повод вицепремиерът Валери Симеонов да го посочи като един от примерите за плажовете, които се държат от лидери на бившите силови групировки. “Булимпекс” беше избран за наемател, след като държавата прекрати договора със “Сънинвест” през 2016 г. заради системни нарушения – по-малка плажна зона за свободен достъп на туристите, търговски обекти над разрешеното.

 

 

 

petel.bg

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024