Европа

Австрия не е България: Правителството на Курц подава оставка след скандал за корупция

Австрия не е България: Правителството на Курц подава оставка след скандал за корупция

kurc
В обръщение към медиите, канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че днес е предложил на президента Александър ван дер Белен да бъдат свикани възможно най-бързо предсрочни избори в страната, съобщи БНТ.

 

 

 

 

Причината е скандалното видео, в което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на мним руски инвеститор уреждане на обществени поръчки срещу подкрепа за кампанията.

 

 

 

Щрахе е лидер на Австрийската партия на свободата, коалиционен партньор на водената от канцлера Курц Австрийска народна партия.

 

 

 

Пред медиите Курц изтъкна, че въпреки мнгото компромиси, които е правил спрямо Партията на свободата, „злоупотребата с власт е недопустима“.

 

 

 

Себастиан Курц свика предсрочни избори в Австрия , съобщават австрийски медии.

 

 

Самият премиер Себастиян Курц е решил да търси подкрепата на избирателите, след като управляващата коалиция беше разтърсена от корупционен скандал.

 

 

По – рано се появиха спекулации, че в средата на юли или през септември австрийците ще избират нов парламент, съобщават австрийски медии.

 

 

 

От своя страна опозиционната Социал-демократическата партия на Австрия отхвърли възможността за голяма коалиция с Австрийската народна партия на Курц.

 

 

 

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще направи изявление за политическата криза, след като разговаря с премиера Себастиан Курц.

 

 

Хиляди австрийци протестираха във Виена с искания за оставката на правителството. Виждаха се и лозунги срещу Хайнц-Кристиан Щрахе.

 

 

 

Публикуването на скандалното видео от двете германски медии – „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“ хвърли австрийското правителство в дълбока криза.

 

 

 

Мнозина политолози поставиха под въпрос дали консервативният канцлер Себастиан Курц все още може да управлява коалиция с крайнодясната Партия на свободата. Свикването на предсрочни избори е ясният отговор на спекулациите.

 

фрог нюз, Нюз БГ

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024