ОБЩЕСТВО

Заплахи от чужбина със „засадени бомби“ влудиха наши медии и летища

Заплахи от чужбина със „засадени бомби“ влудиха наши медии и летища

терор

 

 

 

Терористична група заплашва със засадени бомби няколко медии у нас, както летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна. Първият сигнал беше поданен в БНТ, последваха  Novini.bg и 24 часа. 

От пресцентъра на МВР потвърдиха за заплахите срещу четирите летища, получени по електронна поща. „Заплашени са и няколко български медии, като текстът на съобщението е имал за цел създаване на затруднения в работния им процес“, се казва в изявление на МВР. „В спешен порядък специализирани екипи са извършили претърсвания за наличие на взривни устройства, такива не са били открити и работният процес е продължил нормално.
Във връзка с получените сигнали от отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП са извършени проверки и е установено, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация.
Установено е, че в рамките на вчерашния ден (20 август) подобни съобщения са били разпратени по същата схема – до летища и после до медии и в други държави от ЕС“, уточняват от МВР.

 

 

„Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания „Novini“ (София, ул. „Николай Хайтов“ №3A). Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо. Честит полет!“ се казва в заплашителното съобщение.

Първо сутринта е подаден сигнал към столичния аеропорт. Съобщено е, че е поставено взривно устройство на Терминал 1 на летище София.
„Сигналът за летището е подаден в 9,20 часа. Направена е проверка на място и не е открито нищо. Работата на Терминал 1 не е спирана или забавяна“, казаха от полицията
След това сигнал за бомба, заложена в сградата на БНТ, е подаден в полицията към 11,20 часа, съобщиха от МВР.
„В момента се извършва проверка от наши служители“, допълниха от вътрешното министерство. Журналистите от националната телевизия са били евакуирани от сградата. 
По-късно се разбра, че заплахата е изпратена с мейл до редакцията на „24 часа“. В БНТ и на столичното летище също е получен мейл.
Сигналът за бомба в редакцията на „24 часа“ е получен на електронните адреси на редакцията. Терористите заплашват, че ще взривят цялата сграда и пожелават на журналистите „Приятен полет“. Съобщението бе изпратено и до други институции и медии.
Интересно е, че в текста пише, че бомбата е „засадена“, което било знак, че съобщението е минало през преводачката на Google.
Подателят е uran17@cock.li. Същият имейл доставчик – www.cock.li бе използван, за да се изпратят сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г. Съобщението се оказа фалшива новина.
Също така се разбра, че е подаден сигнал за бомба и на терминала на летище „Пловдив“. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигналът за поставено взривно устройство на летището е получен към 11.00 часа днес в дежурната част на Областната дирекция на МВР. Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района.
Приключила е щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.
Летищата във Варна и Бургас са получили около 11.00 часа днес електронни съобщения със заплахи за сигурността, съобщиха от пресцентъра на варненското летище. Съобщението е получено на няколко електронни пощи на двете летища от един и същ изпращач. Веднага е задействана стандартната процедура и е сформиран кризисен щаб, с участието на всички държавни служби на летищата, информирани са всички органи.
След сигналите няма отменени полети, но работата на двете летища продължава при повишени мерки за сигурност, допълниха от варненското летище.
канал 3

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024