Политика

Радев: Свободата на словото е в криза, очевидно и цялата държава се управлява чрез нечий телефон

Радев: Свободата на словото е в криза, очевидно и цялата държава се управлява чрез нечий телефон

 

у-ще768x432

 

 

Свободата на словото е в основата на демокрацията и в България тази фундаментална ценност е в криза.

С тези думи президентът Румен Радев коментира безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на 13 септември, както и случващото се в БНР през последните дни.

 

 

„Българското национално радио не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии.

 

 

Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика и мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край.

 

 

Тук виждам ролята да излезе и директорът на БНР, и разследващите, да обявят какви са истинските мотиви, защото става въпрос за обществена медия, а ние трябва да научим от тях какви са реалните мотиви зад това спиране и зад всичките тези събития. Според мен има лъч надежда.

 

 

 

Той е в поведението и реакцията на журналистите от Българското национално радио, които явно проявиха солидарност и подкрепени от свои колеги от други медии, дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти“, каза още Радев, след като откри новата учебна година в столичното 18 СОУ „Уилям Гладстон“.

 

 

Българското училище не е просто храм на знанието, то е онова свято място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности, но и от училището зависи доколко те ще бъдат заредени с адекватни знания, със стремеж към новото и непрекъснато усъвършенстване, каза президентът.

 

 

Радев бе приветстван с бурни аплодисменти.

 

 

От училището зависи дали децата ще бъдат достойни граждани на родината, готови да посрещнат новите предизвикателства и да градят бъдещето на нашето общество, акцентира Радев.

 

 

 

За да могат нашите училища да отреждат достойно място на България в един все по-конкурентен свят, те трябва да бъдат подкрепяни, да пазят и развиват своите традиции, да имат ерудирани преподавателски състави и да се ползват с подкрепата на родителите, призова държавният глава.

 

 

Високите образователни стандарти, които се налагат в това училище непрекъснато продължават да привличат жадните за знание, изтъкна Радев.

 

 

 

„Тук редом с любовта към България, към българския език младите отправиха зов към далечни светове. Затова се трупат наградите от международни олимпиади и състезания“, похвали президентът подрастващите.

 

 

По думите му без мисията на българското образование, българската духовност и бъдеще са немислими.

 

 

Това е денят, в който първият училище звънец ще отекне над цяла България. Това е денят, в който нашите деца прекрачват прага на училището, за да поемат по пътя към знанието, поясни Радев.

 

 

 

Поколение след поколение жадния за просвещение българин предава този скъп завет на своите деца, отбеляза президентът.

 

 

Епицентър, Нюз БГ

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024