Личности

Путин на изненадваща визита в Сирия преди срещата си с Ердоган

Путин на изненадваща визита в Сирия преди срещата си с Ердоган

phpislrgv_800x_

 

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на изненадваща визита в сирийската столица Дамаск. Това съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„От летището Владимир Путин се отправи към командния пункт на групировката руски войски в Сирийската Арабска република, мина по улиците на Дамаск“, отбеляза прессекретарят.

„В командния пункт Путин бе посрещнат от президента на Сирия Башар Асад. Двамата държавни глави изслушаха докладите на военните за положението в различни региони на страната“, добави Песков.

Асад благодарил на Путин за визитата в Дамаск, като е изразил благодарност към Русия и руските военни за помощта в борбата срещу тероризма и за възстановяването на мирния живот в арабската република.

„Асад също така сърдечно поздрави Путин и целия руски народ с празника Рождество Хриснтово“, добави Песков. По-нататък в програмата на Путин следват посещения на още няколко обекта, уточни прессекретарят на Кремъл.

В хода на визитата на руския президент в Сирия са проведени и преговори между руската и сирийската делегации.

„В хода на разговора с Асад Путин отбеляза, че сега може уверено да констатира, че е изминато огромно разстояние по пътя на възстановяването на сирийската държавност и териториалната цялост на страната“, добави още Песков.

„Държавният глава отбеляза, че по улиците на Дамаск лесно може да се забележи възстановяването на мирния живот“, отбеляза говорителят на президента.

 

Това е първото посещение на Путин в Сирия, откакто бе в базата „Хмеймим“ в провинция Латакия през 2017 г. Именно Москва предостави помощта (уговорена не без участието на Иран), обърнала войната в полза на режима на Асад. Някои руски медии отбелязват, че визитата съвпада с деня, когато Руската православна църква и няколко други посрещат Коледа.

Посещението в Сирия е ден преди разговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул. Там на церемония, на която е поканен и българският премиер Бойко Борисов, той и Ердоган ще пуснат газопровода „Турски поток“. Очаква се двамата държавни глави да обсъдят и теми като Сирия и Либия.

Близкият изток стана повод и за покана, отправена от Путин, към германския канцлер Ангела Меркел. Тя прие и ще бъде в Москва тази събота.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023